ÎNGRIJORARE. Tunisia ar putea renunţa la democraţie. Care este motivul

28 Iun 2015
ÎNGRIJORARE. Tunisia ar putea renunţa la democraţie. Care este motivul
La două zile după atacul terorist de la Sousse, din Tunisia, care a şocat comunitatea internaţională, jurnalistul RFI şi specialist în chestiunea tunisiană David Thomson analizează pentru Le Figaro impactul atentatelor asupra tinerei democraţii tunisiene, din ce în ce mai izolate. Potrivit acestuia, este uşor să afirmi că un anumit lucru era previzibil, odată ce acesta s-a produs. Să reamintim faptul că în octombrie 2013 un atentat kamikaze ratat a avut deja loc pe o plajă din Sousse. Teroristul nu a reuşit atunci să se ucidă decât pe el. Iar acest lucru ar fi trebuit să alerteze autorităţile, scrie Le Figaro, care citează opinia specialistului.

De la finele lui 2012 şi începutul lui 2013, lunar, au loc acroşaje mortale între forţele de securitate tunisiene şi jihadişti. Acum trei luni, 22 de persoane au fost ucise la muzeul Bardo, în Tunis, iar prin comunicatele emise de ISIS, nebuloasa teroristă promite atacuri în mai multe locuri din Tunisia.

În ciuda discursurilor liniştitoare, autorităţile nu au fost în măsură să pună stavilă acestor ameninţări. Iar situaţia s-a complicat. Din 2012 Al Qaida vizează în special ţinte de securitate, dar prin apariţia Statului Islaic în acest an deja sunt vizate mai mult interesele occidentale.

Iar acest lucru dublează obiectivul de a ruina economia tunisiană şi de a pedepsi ţările din coaliţia internaţională anti-ISIS.

Scenariul oraşelor care cad în mâinile ISIS este o realitate în Libia, dar nu este de actulitate în Tunisia. În schimb, procesul democratic este ameninţat acum în Tunisia de înmulţirea atentatelor, pentru că acest lucru ar putea antrena opinia publică spre tentaţia de a reveni la practicile securitare din era Ben Ali, crede specialistul francez.

Dezbaterea actuală asupra legii antiteroriste este o bună ocazie de confruntare între cei care vor să salveze câştigurile democratice obţinute în urma revoluţiei şi cei care vor să limiteze libertăţile individuale, de teama terorismului.

Tunisia poate fi tentată să renunţe la apărarea drepturilor omului şi procesul democratic ar putea deraia de teama pericolului jihadist, este opinia sa. Specialistul francez adaugă că aceasta este exact strategia pe care o urmează jihadiştii care vor să cufunde ţara într-un haos economic şi politic. (M.C)

 

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră