Trump, în Marea Britanie. După ce l-a bălăcărit pe primarul Londrei, a încălcat protocolul la Regină

03 Iun 2019 | scris de M.C.
Trump, în Marea Britanie. După ce l-a bălăcărit pe primarul Londrei, a încălcat protocolul la Regină Galerie foto (2)

Donald Trump a decins în Marea Britanie, unde este invitat într-o vizită de stat de către Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii.  Avionul "Air Force One" al președintelui SUA abia ce aterizase pe aeroportul Stansted din Londra când controversa vizitei de stat a lui Donald Trump intra deja în runda următoare. Sadiq Khan, primarul Londrei, ar fi un "perdant" stupid, a scris pe Twitter președintele american.

Într-o postare făcută în momentul aproximativ al aterizării pe aeroportul londonez Stansted, Trump l-a acuzat pe Khan că este "răutăcios în mod prostesc" faţă de preşedintele SUA aflat în vizită, "de departe cel mai important aliat al Marii Britanii."

"'El este un loser total care ar trebui să se concentreze pe criminalitatea din Londra, nu asupra mea', a adăugat preşedintele american, care anterior a mai avut alte dispute pe Twitter cu Khan.

Primarul Londrei Sadiq Khan a respins "insultele copilăreşti" ale preşedintelui american.

"Sadiq reprezintă valorile progresiste ale Londrei şi ale ţării noastre, avertizând că Donald Trump este cel mai scandalos exemplu al ameninţării în creştere a extremei drepte pe glob, care pune în pericol valorile de bază ce au definit democraţiile noastre liberale timp de peste 70 de ani", a precizat biroul lui Khan într-un comunicat.

Anterior, Khan îl acuzase pe Trump că ar sprijini, în calitate de "nou fascist al secolului 21" populismul de dreapta în Marea Britanie.

Schimbul de replici vine după ce în urmă cu câteva zile Trump o catalogase pe ducesa de Sussex, Meghan Markle, soţia prinţului Harry, drept "obraznică", iar ulterior nu a mai recunoscut afirmaţia, deşi există înregistrări.

Familia Trump este doar a treia din istoria britanico-americană invitată la o astfel de vizită de stat de către Regina Elisabeta a II-a. Celelalte două familii prezidențiale americane, care s-au bucurat de această onoare, au fost familiile lui George W. Bush, respectiv Barack Obama.

Regina Elizabeta a II-a, Prințul Charles și Camilla, Ducesă de Cornwall, l-au primit pe Donald Trump în splendida grădină a reședinței oficiale a Reginei din Londra.

După ce s-a cântat imnul Statelor Unite, Donald Trump a salutat Garda de Onoare, care reprezintă, simbolic, elita armatei din Marea Britanie. Însă, în timp ce se îndrepta spre comandatul Gărzii, președintele Statelor Unite a părut să se panicheze pentru câteva secunde, neștiind dacă să o lase sau nu pe Regină să meargă în fața lui. 

La rândul ei, Melania Trump a ales că nu facă reverență în fața Reginei, așa cum cere tradiția. În loc de asta, Prima Doamnă a SUA a ales să o salute pe Regină cu o strângere de mână, gest permis, chiar dacă nu este conform tradiției. 

Alte stiri din Externe

Ultima oră