Trump despre ajutorul Ucrainei: „Ne gândim să îl acordăm sub forma unui împrumut”

13 Apr 2024
Trump despre ajutorul Ucrainei: „Ne gândim să îl acordăm sub forma unui împrumut”

Fostul președinte Trump a semnalat vineri deschiderea față de republicanii care aprobă un ajutor suplimentar pentru Ucraina în războiul său împotriva Rusiei, dacă acesta va veni sub forma unui împrumut, scrie The Hill

„Ne uităm la asta chiar acum și ei vorbesc despre asta și ne gândim să o facem sub formă de împrumut în loc de cadou”, a spus Trump în timpul unei apariții alături de președintele Mike Johnson la vila Mar-a-Lago a fostului preşedinte.

De luni de zile, Trump și-a exprimat scepticismul cu privire la acordarea asistenței americane Ucrainei în războiul său împotriva Rusiei, argumentând că sprijinul pentru Ucraina nu este un interes vital american și că Europa ar trebui să ofere cea mai mare parte a asistenței. Opiniile sale au fost profund influente în rândul aliaților săi din Congres, făcând dificilă trecerea ajutorului Ucrainei în Camera controlată de GOP.

Poziția fostului președinte a creat un câmp minat politic pentru Johnson, în timp ce încearcă să ajute forțele asediate de la Kiev. SUA au oferit ajutoare de miliarde de dolari Ucrainei sub formă de asistență militară și umanitară, dar au rămas fără fonduri aprobate de Congres la sfârșitul anului trecut.

Casa Albă Biden le-a cerut de luni de zile parlamentarilor să acorde mai mult ajutor Ucrainei, în timp ce forțele sale se luptă să respingă atacurile rusești. Președintele Biden și alții au susținut în repetate rânduri că sprijinirea Ucrainei este în interesul Statelor Unite, deoarece, dacă Rusia învinge Ucraina, ar putea invada un aliat NATO care ar atrage forțele americane într-un conflict mai larg.

Senatul a adoptat luna trecută un pachet de finanțare pentru securitate națională de 95 de miliarde de dolari, care a inclus ajutor de 60 de miliarde de dolari pentru Ucraina. Dar Johnson a refuzat să pună în discuție proiectul de lege, deoarece aliații lui Trump din Parlament au încercat să nu ofere mai mult ajutor Kievului.

De luni de zile, Johnson a spus că Casa va lua în considerare ajutorul extern în timp util, împingând termenul pentru alte chestiuni care trebuie trecute, cum ar fi finanțarea guvernamentală. Dar Președintele s-a limitat la un program weekendul trecut, anunțând că Camera va lua în considerare ajutorul Ucrainei „imediat după” pauza de Paște de două săptămâni.

Alte stiri din Externe

Ultima oră