Transsexualii din Irlanda şi-au câştigat dreptul de a-şi alege sexul

16 Iul 2015
Transsexualii din Irlanda şi-au câştigat dreptul de a-şi alege sexul
Transsexualii din Irlanda sunt recunoscuţi legal după ce o lege adoptată recent le permite să-şi schimbe sexul fără intervenţii medicale sau ale statului, scrie The Guardian. Majoritatea ţărilor din Europa le cer transsexualilor să recurgă la operaţii sau sterilizare, să fie diagnosticaţi cu o boală mintală sau să divorţeze dacă sunt căsătoriţi pentru a obţine recunoaşterea oficială de gen. 

Legea privind recunoaşterea de gen, feminin sau masculin, adoptată săptămâna trecută şi care va intra în vigoare la sfârşitul acestei luni, face din Irlanda a treia ţară europeană, după Danemarca şi Malta, care permite persoanelor peste 18 ani să-şi schimbe legal genul, fără alte cerinţe.

Proiectul de lege a fost adoptat la câteva luni după ce irlandezii, chemaţi la referendum, au susţinut căsătoriile între acelaşi sex, marcând o schimbare socială dramatică într-o țară care dezincrimina homosexualitatea cu doar două decenii în urmă .

Sara Phillips, preşedintele unei asociaţii privind egalitatea transsexualilor, a declarat că prin adoptarea acestei legi are loc o schimbare incredibilă în societatea irlandeză. "Este un moment istoric pentru comunitatea de transsexuali din Irlanda. Transsexualii pot fi experţii propriei identităţi de gen. Autodeterminarea este esenţa drepturilor omului", a mai spus ea. 

Anterior, transsexualii din Irlanda nu aveau posibilitatea legală de a-şi schimba genul. Anul trecut, Danemarca a devenit prima ţară europeană care a dat dreptul transsexualilor de a-şi alegul genul, începând de la vîrsta de 18 ani. De asemenea, legea din Malta, aplicată din aprilie, le permite părinţilor sau reprezentanţilor legali ai copiilor sub 18 ani de a cere în instanţă, în numele lor, schimbarea de gen.

Citiţi mai multe ştiri din Externe!
 

Alte stiri din Externe

Ultima oră