Preşedintele Moldovei s-a ţinut de cuvânt: Băsescu nu mai este cetăţean al Republicii

03 Ian 2017 | scris de Marina Constantinoiu
Preşedintele Moldovei s-a ţinut de cuvânt: Băsescu nu mai este cetăţean al Republicii

Potrivit lui Dodon, marţi a avut loc ședința Comisiei pentru problemele cetăţeniei şi acordării de azil politic de pe lîngă Preşedintele Republicii Moldova, unde au fost examinate detaliat condiţiiile legale de acordare a cetaţeniei lui Băsescu, scrie unimedia.md.

Am semnat decretul privind retragerea cetăţeniei Republicii Moldova domnului Traian Băsescu. Astăzi a avut loc şedinţa Comisiei pentru problemele cetăţeniei şi acordării de azil politic de pe lângă Preşedintele Republicii Moldova.

Au fost examinate detaliat conditiiile legale de acordare a cetăţeniei dlui Băsescu.

Anterior, în calitate de deputat al Parlamentului Republicii Moldova, am spus că cetăţenia i-a fost acordată dlui Băsescu în mod ilegal.

Traian Băsescu a îndemnat în repetate rânduri la lichidarea statalităţii Republicii Moldova prin anexare la România. Încă din perioada aflării sale în exerciţiul funcţiei de preşedinte al României, acesta a refuzat să recunoască statalitatea moldovenească şi existenţa poporului moldovenesc.

Toate cele menționate vin în gravă contradicție cu prevederile legii supreme – Constituția Republicii Moldova. Mai mult decât atât, în cadrul procedurii de acordare a cetăţeniei RM lui Băsescu, au fost ignorate numeroase avize din partea mai multor instituţii, inclusiv faptul existenţei urmăririi penale.

Prin retragerea cetăţeniei Republicii Moldova domnului Traian Băsescu, voi repara încălcarea legii, comisă de fostul preşedinte.

Respectul față de Republică Moldova, față de poporul nostru, față de istoria noastră de secole, față de suveranitatea și independența noastră va fi în continuare o preocupare de bază pe parcursul mandatului oferit de popor. Și oricine atentează la aceste valori și realități va avea de suportat consecințele care se impun conform legii”, scrie Igor Dodon în pagina sa de Facebook.

Interesant, Dodon nu pomeneşte în postarea sa şi despre soţia lui Traian Băsescu, Maria, care şi ea a obţinut cetăţenia Republicii Moldova împreună cu soţul ei, în urmă cu câteva luni. Cetăţenia le-a fost acordată printr-un decret semnat de fostul preşedinte, Nicolae Timofti.

Traian Băsescu anunţase încă din 2013 că doreşte să depună cerere pentru cetăţenia moldovenească, după ce-şi va încheia şi cel de-al doilea mandat de preşedinte. De altfel, prima vizită pe care făcut-o, în aprilie 2015, a fost la Chişinău. Cu acel prilej, fostul şef de stat a spus că renunţă, pentru moment, la ideea de a solicita acordarea cetăţeniei moldoveneşti, invocând faptul că situaţia politică din această ţară nu este "propice" pentru un astfel de demers.

"Anterior am declarat că, în prima vizită efectuată la Chişinău, în calitate de fost preşedinte, voi solicita să primesc cetăţenia moldovenească. Nu am făcut-o fiindcă situaţia politică din Moldova nu este propice pentru aşa ceva. Voi veni ulterior cu solicitarea de a deveni cetăţean al Republicii Moldova", a declarat fostul preşedinte Traian Băsescu, în aprilie 2015.

Tot atunci, Băsescu s-a întâlnit cu preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, care i-a transmis că nu va fi o problemă acordarea cetăţeniei.

Fostul președinte Traian Băsescu a declarat, marți, pentru AGERPRES, că a aflat din presă despre faptul că i s-a retras cetățenia moldovenească, susținând că această hotărâre arată că președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, îi este teamă de el.

El a susținut că va analiza posibilitatea de a ataca în instanță această decizie.

"O să văd ce se poate face din punctul acesta de vedere, dar conform Constituției, președintele Republicii Moldova are drepturi foarte largi, din acest punct de vedere, nu știu dacă se poate face ceva în instanță. Cert este că lui Dodon îi este teamă, asta arată decizia lui, îi este teamă de Băsescu", a adăugat fostul șef de stat.

Alte stiri din Externe

Ultima oră