UPDATE. Tragedie într-o familie de români din Phoenix, Arizona (VIDEO)

17 Aug 2016 | scris de Marina Constantinoiu
UPDATE. Tragedie într-o familie de români din Phoenix, Arizona (VIDEO)


Cristian Silaghi ajunsese acasa la ora 15:00 dintr-o cursa de la New York (detinea un business de transporturi masini), cand prin minte ii trece gandul sa-si viziteze vecinul, pe Bill, un medic veterinar, prieten de familie.
Era aproximativ ora 16:30. “Ce face Bill?”, o intreaba Cristi pe sotia vecinului (Mary) care se afla in fata portii in momentul in care se indrepta spre casa lor. “A intrat in siloz de ceva vreme si nu s-a mai intors. Il tot sun pe celular dar nu raspunde. Se aude telefonul sunand dar niciun raspuns. L-am trimis pe asistentul lui sa vada ce se intampla dar nici el nu a iesit”. Mary tocmai apelase numarul de urgenta 911.
Dr. William Tryon (Bill) opera cabinetul veterinar pe proprietatea pe care locuia, care detinea un teren mare, la fel ca locuinta familiei Silaghi. Aici veneau clienti cu diverse animale. In curte, Dr. Tryon avea o magazine subterana (un fel de siloz) adanc de 8,5 metri, unde se pare ca tinea grane.
Cristi era un om saritor, un suflet mare, gata sa ajute la nevoie, pe oricine, oricand. Asa ca, fara ezitare a facut pasul fatidic coborand si el pe scara in siloz. La aproximativ patru minute dupa aceea a sosit echipa de pompieri. Victimele au fost duse la spital cu elicopterul. Bill deja decedase.
Cristian a decedat putin dupa miezul noptii, miercuri, 10 august.
Potrivit agentiei federale OHSA (Occupational Safety & Health Administration) atmosfera normala contine intre 20.8 si 21% oxigen. Tot ce este sub 19,5 % este considerat “deficienta de oxigen”. In cazul de fata, nivelul de oxigen era doar de 4 % la punctul cel mai jos al gropii (silozului).
Pompierii din Phoenix au declarat ca, atunci cand granele intra in contact cu apa, reactia cauzeaza emiterea unor gaze care disperseaza oxigenul. “The Brain Injury Foundation” sustine ca procesul de deteriorare ireversibila a creierului incepe la 5 minute dupa ce o persoana nu mai primeste oxigen.
Incidentul din Nordul orasului Phoenix este inca sub investigatie. Una dintre posibilitati este ca, din cauza lipsei de oxigen, victimele ar fi lesinat sau chiar cazut de pe scara in timpul coborarii in subteran.
In timp ce televiziunile de stiri din Arizona il prezinta pe Cristian Silaghi ca pe un erou, care si-a pierdut viata in timp ce incerca sa-i salveze pe altii, familia se afla in stare de soc. In urma lui au ramas sotia Alina (30 de ani) si cele doua fetite: Christine Briana (8 ani) si Natalie Anemarie (4 ani).

mortul

“Ne este foarte greu sa acceptam situatia aceasta dar suntem incredintati ca intr-o zi vom fi toti impreuna. Lui Cristi ii placea sa le alinte pe fete spunandu-le “printesele lui tati”. Erau dimineti in care el era plecat in cursa la New York si Natalie si Christine luau telefonul meu ca sa il sune pe tata. Ori de cate ori il suna fetele avea o dragoste si duiosie in vocea lui si avea foarte mare rabdare sa le asculte pe fiecare dintre ele, tot ceea ce ele doreau sa ii povesteasca. Cand le raspundea la telefon le spunea "iubitele lui tati"”, povestește acum soția lui, Alina.

Silaghi1

Cristian Silaghi s-a nascut la 22 noiembrie, 1982 la Satu Mare. Parintii sai, Gheorghe si Maria Silaghi, au avut sapte copii, Cristi a fost al-6-lea copil din familie. Gheorghe Silaghi (tatal lui Cristi) nascut in Homorodul de Sus, Satu-Mare (in 1950), a lucrat ca brutar si maistru brutar timp de 32 ani la fabrica de paine din Satu Mare. In anul 1998 emigreaza in SUA si se stabileste cu toata familia in Phoenix, Arizona. Cristian avea pe atunci 15 ani. S-a integrat usor la scoala, a invatat limba engleza iar apoi a avut diverse locuri de munca. A fost pasionat de fotografie, desen si muzica.
Cristi a cantat la chitara si mai ales la chitara bas. De asemenea, Cristian era pasionat de tehnologie: stia sa repare aproape orice “device” (computer, tableta, celular etc). Nu de putine ori oferea celor apropiati “asistenta tehnica” prin telefon, explicand cu rabdare cum sa programeze un model nou de telefon sau sa instaleze o noua aplicatie.
“Am avut asa de putin timp alaturi de el aici pe pamant. Acesti 11 ani impreuna mi se par acum secunde”, a declarat Alina cu lacrimi in ochi la una dintre televiziunile americane.

Inmormantare va avea loc sambata, 27 august, ora 10:00, la Arrowhead Memorial Gardens 21000 N 75th Ave, Glendale, AZ 85308. Familia asteapta si rude din Romania pentru a le fi alaturi in aceste momente grele.

UPDATE

Vineri, 26 august, a avut loc priveghiul la Biserica Română Happy Valley, din Phoenix, Arizona. La priveghi au participat circa 1000 de persoane, potrivit unuia dintre participanţii la tristul eveniment.

Sâmbătă, 27 august, la Arrowhead Memoria Gardens a avut loc serviciul funerar. Şi aici au fost prezenţi circa 500 de oameni.
Ataşat, necrologul rostit la priveghiul în amintirea lui Cristian Silaghi.

 

 

Ce mai puteți citi pe miscareaderezistenta.ro:

Imaginea care ÎNDUIOŞAT planeta. Ce a păţit Omran, copilul din Alep

Stagiu militar pentru liceeni şi studenţi. Anunțul făcut de ministrul Apărării

Un ministru turc AVERTIZEAZĂ România: Aveți mare grijă cu școlile organizației teroriste FETO. Este posibil să se întâmple și aici!

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră