Tragedia zborului MH17. Raportul de anchetă acuză separatiştii proruşi

15 Iul 2015
Tragedia zborului MH17. Raportul de anchetă acuză separatiştii proruşi
Separatiştii proruşi ar fi responsabili de prăbuşirea zborului MH17 al companiei Malaysia Airlines, doborât la 17 iulie 2014 în estul Ucrainei, potrivit unui raport de anchetă dezvăluit de CNN. Anchetatorii olandezi ar fi identificat tipul şi traiectoria rachetei, precum şi locul lansării acesteia.

La 17 iulie, avionul, cu 298 de persoane la bord, a fost doborât într-o zonă controlată de rebeli. De un an încoace, separatiştii proruşi şi militarii ucraineni aruncă vina tragediei dintr-o tabără în alta. Moscova a respins apelul la înființarea unui tribunal în cazul zborului MH17, considerându-l „contraproductiv”, iar adjunctul ambasadorului Rusiei la ONU a afirmat că nu este un moment bun pentru o astfel de acțiune.

Australia a cerut insistent marți Rusiei să nu-și folosească dreptul de veto pentru a bloca în Consiliul de Securitate al ONU adoptarea unei rezoluții privind înființarea unui tribunal internațional pentru judecarea celor vinovați pentru doborârea zborului MH17.

Familiile victimelor malaeziene ale prăbușirii cursei aviatice MH17 s-au reunit sâmbătă pentru o ceremonie comemorativă, cerând să se facă dreptate și cei care au doborât avionul să fie deferiți justiției.

Ucraina și SUA afirmă că aparatul de zbor a fost doborât de o rachetă sol-aer furnizată de Moscova separatiștilor, în timp ce Rusia acuză armata ucraineană.

Malaezia a înaintat miercurea trecută la ONU un proiect de rezoluție în care cere crearea unui tribunal internațional special pentru judecarea celor responsabili de accident, însă Rusia, care este membră permanentă a Consiliului de Securitate al ONU și care dispune de drept de veto, a dat de înțeles că se va opune. (I.D)

Alte stiri din Externe

Ultima oră