The New York Times ia la puricat activitatea Fundației Bill, Hillary and Chelsea Clinton

22 Aug 2016 | scris de Vlad Gheorghieș
 The New York Times ia la puricat activitatea Fundației Bill, Hillary and Chelsea Clinton

"Regatul Arabiei Saudite a donat mai mult de 10 milioane de dolari.Prin intermediul unei fundații, la fel a procedat și ginerele unui fost președinte ucrainean al cărui guvern a fost criticat pentru corupție și uciderea unui jurnalist. Un dezvoltător nigeriano-libanez, cu vaste interese de afaceri, a contribuit cu aproape 5 milioane de dolari."

 

Săptămâna trecută, fostul președinte al Statelor Unite ale Americii, Bill Clinton, i-a informat pe angajații fundației că organizația nu va mai accepta donații din partea cetățenilor altor state sau din partea corporațiilor. Mișcarea vine în contextul în care soția fostului președinte, actualul candidat la Președinția SUA, Hillary Clinton, este acuzată că i-a favorizat pe donatorii fundației pe vremea când ocupa postul de șef al Departamentului de Stat.

 

Fundația Clinton a acceptat donații de la țări aspru criticate pe scena internațională din cauza încălcărilor grave ale drepturilor omului și a discriminarii. Țări precum Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Qatar, Kuwait, Oman, Brunei și Algeria figurează pe lista susținătorilor organizației caritabile.

 

În ciuda acuzațiilor pe care campania lui Hillary le aduce lui Donald Trump, și anume că acesta ar fi agent al Moscovei, în articolul din The New York Times se face referire la preluarea de către Rosatom, agenția energiei atomice din Rusia, a unei companii canadiene ce deținea mine de uraniu din Asia Centrala până în vestul Americii. Compania canadiană aparținea unor donatori fideli ai fundației Clinton, iar preluarea acesteia de către Rosatom s-a efectuat cu sprijinul Departamentului de Stat pe vremea cand era condus de Hillary.

 

Deși nu existp există dovezi care să ateste exisțenta unui trafic de influență, există totuși suspiciunea că donatorii au avut parte de un tratament special având în vedere momentul tranzacției și donațiile intrate în contul fundației.

 

Un alt caz interesant este cel al lui Victor Pinciuk. Acesta este un magnat al oțelului și ginerele fostului președinte al Ucrainei, din 1994 până în 2005, Leonid Kucima. Pinciuk a donat între 10 și 25 de milioane de dolari Fundației Clinton, iar pe lânga asta, a împrumutat avionul sau privat familiei Clinton și chiar a participat la petrecerea organizată de ziua lui Hillary la Los Angeles în 2011.

Între septembrie 2011 și noiembrie 2012, fostul consultant politic al lui Bill Clinton, Douglas E. Schoen, a aranjat peste 12 întalniri între angajați ai Departamentului de Stat și Victor Pinciuk pentru a discuta criză politică din Ucraina.

 

"Am luat micul dejun cu Pinciuk. Se va întalni cu dumneavoastra la prânzul Brookings", scria Melanne Varveer, angajat al Departamentului de Stat, într-un e-mail adresat lui Hillary Clinton și datat iunie 2012.

 

Înființată în 1997, Fundația Bill, Hillary și Chelsea Clinton a strâns peste 2 miliarde de dolari, iar activitatea fundației este supravegheată de o comisie ce include atât cuplul Clinton, cât și pe fiica lor, Chelsea. Organizația finanțeaza peste 3500 de proiecte in 180 de țări. Printre realizarile fundației se numără renegocierea prețului medicamentelor anti-HIV, introducerea mâncării sanatoase în peste 31000 de școli din SUA și ajutorul acordat unui numar de 105000 de fermieri din Africa de Est pentru a-și îmbunatati recoltele.

 

Pe lângă interesul presei, activitatea Fundației Bill, Hillary and Chelsea Clinton a atras, pe surse, interesul FBI și pe cel al Biroului Procurorului, organizația fiind cercetată sub suspiciunia de corupție.

Alte stiri din Externe

Ultima oră