Serie de explozii în trei staţiuni din Thailanda: cel puţin 4 morţi

12 Aug 2016 | scris de Marina Constantinoiu
Serie de explozii în trei staţiuni din Thailanda: cel puţin 4 morţi


Cel puţin patru persoane au fost ucise şi alte zeci rănite, potrivit unui ultim bilanţ furnizat de autorităţi şi citat de swissinfo.ch.
Şeful juntei militare thailandeze, generalul Prayut Chan-O-Cha, la putere după o lovitură de stat în 2014, a denunţat dorinţa de a semăna haosul în ţară a celor care au comis aceste acte. Până la ora difuzării acestor informaţii atacurile nu fuseseră revendicate.
Un prim dublu atentat a fost comis joi seara în staţiunea balneară Hua Hin, foarte apreciată de turişti, şi care se află la sud de Bankok, capitala. Atacul s-a soldat cu un mot, o vânzătoare ambulantă thailandeză, şi 19 răniţi, dintre care şapte sunt turişti străini. Doi dintre răniţi sunt olandezi.

După câteva ore, în cursul nopţii de joi spre vineri, alte două explozii puternice s-au produs în acelaşi loc, ucigând o persoană, scrie şi france24.com.

Un atentat comis într-o piaţă din Trang, oraş din sudul ţării, a ucis un alt thailandez.

Vineri dimineaţă, un nou deces s-a înregistrat în oraşul Surat Thani, la 400 de kilometri mai la sud, au precizat autorităţile.
O dublă deflagraţie s-a produs vineri dimineaţă la Phuket, staţiune balneară din sudul Thailandei, care s-a soldat cu un rănit uşor.
Vineri este zi de sărbătoare în Thailanda, pentru a marca aniversarea reginei Sirikit. Dat fiind weekend-ul prelungit, multe persoane s-au deplasat la Hua Hin, precizează swissinfo.ch.

Poliţia nu a determinat încă motivele acestor atentate. Unii analişti afirmă că acestea au loc cu câteva zile înaintea marcării unui an de la un atentat comis în apropierea unui templu hinduist la Bankok, la 17 august 2015.
Acest atentat a fost comis de uigurii veniţi din China, nemulţumiţi de deportatea de către autorităţile de la Bankok, în China, a unora dintre tovarăşii lor, scrie rfi.fr.
Alţii cred că aceste atacuri ar putea avea legătură cu tensiunile politice interne. Constituţia redactată sub supravegherea juntei la putere tocmai a fost aprobată prin referendum.
Pe de altă parte, atentatele cu bombă sunt foarte frecvente în sudul extrem al ţării, cu majoritate musulmană, dar insurgenţii separatişti din sud au acţionat rar în afara regiunii lor, afirmă corespondentul la Bankok al RFI, Arnaud Dubus.

UPDATE

Autorităţile thailandeze cred că primele două bombe care au explodat la Hua Hin au fost acţionate cu ajutorul unor telefoane mobile. În cursul deselor perioade de tulburări politice din această ţară au mai fost folosite bombe improvizate pentru comiterea de astfel de acte, reaminteşte france24.com.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră