"Au promis 500 de mii de ruble": Televiziunea rusă a difuzat interogatoriul suspecților atacului terorist

23 Mar 2024
"Au promis 500 de mii de ruble": Televiziunea rusă a difuzat interogatoriul suspecților atacului terorist

Televiziunea rusă a difuzat sâmbătă imagini cu interogatoriul după arestarea celor patru presupuși atacatori ai atacului terorist desfășurat vineri la Crocus City Hall scrie Le Monde .

Radiodifuzorul public rus Pervy Kanal a arătat imagini în care cei patru suspecți de atacatori, a căror arestare în regiunea Bryansk a fost anunțată sâmbătă de autoritățile ruse , fiind luați de membri ai forțelor de ordine armate, trei dintre ei cu sânge pe față.

Unul dintre suspecți are un bandaj alb mare în jurul capului și sânge pe urechea dreaptă. În filmările interogatoriilor lor, doi dintre suspecți își recunosc vinovăția, unul spunând că au acționat pentru bani.

În dimineața zilei de 23 martie, un Renault Symbol căutat a fost depistat în regiunea Bryansk, la 100 de kilometri de granița cu Ucraina. Infractorii au ignorat cererea poliției de a opri și au deschis focul asupra mașinii. Mașina s-a răsturnat, șoferul și trei pasageri au fost scoși din cabină și legați. În acest caz, unul dintre terorişti a fost rănit, scrie Ria Novosti

Videoclipul publicat online îl arată pe suspect în genunchi, tremurând și nici măcar nu poate spune data nașterii. Agentul în afara ecranului spune că teroristul nu se simte bine și trebuie să aștepte puțin înainte de a continua interogatoriul.

El admite că printr-o resursă de internet în care a ascultat predici, recrutorii l-au contactat și s-au oferit să comită o crimă în masă pentru 500 de mii de ruble. Jumătate a fost transferată în avans pe card, restul a fost promis după finalizarea sarcinii. Au furnizat și arme. Cel cel care a dat ordinul nu este încă cunoscut. .

Un alt deținut, printr-un traducător, a povestit că prin Telegram a cunoscut un anume Abdullah, care i-a oferit un loc de muncă. A mers pe autostrada Dmitrovskoye și am cumpărat o mașină de la rudele unui nou prieten. 

Suspecții au fost trimiși la Moscova pentru audieri de către Comitetul de Investigații. Potrivit FSB, aceștia au contacte pe partea ucraineană și intenționează să treacă granița. Atacul terorist a fost atent planificat. Armele erau ascunse într-un cache, mai scrie Ria Novosti.

Potrivit presei ruse și a parlamentarului Alexander Khinstein, unii dintre acești suspecți sunt din Tadjikistan, o fostă republică sovietică din Asia Centrală, vecină cu Afganistanul, unde este activ gruparea Stat Islamic, care a revendicat atacul de la Moscova. Anchetatorii nu au menționat naționalitatea suspecților, spunând doar că aceștia nu sunt ruși.

Pervy Kanal a difuzat și un extras din imaginile unui interogatoriu al bărbatului cu bandajul însângerat în jurul urechii drepte, fără a menționa un alt videoclip difuzat pe rețelele de socializare, a cărui autenticitate nu a putut fi verificată de Agence France-Presse. În acest videoclip, un bărbat cu părul negru și un tricou maro deschis este ținut pe pământ, o bucată din urechea dreaptă este tăiată. O persoană care este în afara cadrului încearcă apoi să-l forțezeși îl lovește cu pumnul în obraz.

Liderul Ceceniei, o republică din Caucazul rus, Ramzan Kadyrov, a spus, la rândul său, că soldații ceceni, dislocați de luni de zile în regiunea Bryansk pentru a securiza granița cu Ucraina, au participat la arestarea suspecților.

Belarus, o țară aliată cu Moscova, a mai indicat că a luat parte la operațiuni menite să împiedice atacatorii să „iasă din [teritoriul rus] prin granița comună” cu Ucraina. Niciunul dintre videoclipuri nu menționează Ucraina sau organizația Stat Islamic.

Alte stiri din Externe

Ultima oră