SUEDIA. Sunt planificate măsuri de izolare, dar strategia nu este lansată oficial. „Lucrăm la un concept”, spune epidemiologul șef

01 Oct 2020
SUEDIA. Sunt planificate măsuri de izolare, dar strategia nu este lansată oficial. „Lucrăm la un concept”, spune epidemiologul șef

Mass-media britanice au anunțat o schimbare în strategia suedeză. Autoritățile scandinave, în schimb, au indicat doar că ar putea pune în aplicare măsuri locale mai stricte, dar limitate, pentru a combate coronavirusul, scrie Liberation.

Articole de presă publicate de mai multe canale mass-media britanice la 23 septembrie anunță că „Suedia își schimbă strategia de izolare”, după cum spune The Telegraph sau că țara „se îndreaptă spre măsuri de izolare” potrivit Daily Mail, care adaugă că „Epidemiologul șef spune că acum are în vedere introducerea unor restricții locale pe termen scurt, pe fondul unei creșteri accentuate a numărului de cazuri în Stockholm”. Această afirmație a fost preluată pe rețelele de socializare pentru a susține că Suedia recunoaște eșecul strategiei sale fără izolare strictă și fără măști.

Pe rețelele de socializare, suedezii și-au exprimat surpriza față de aceste articole anglo-saxone, indicând că această schimbare nu le-a fost comunicată. Într-adevăr, nu se găsesc astfel de informații în presa regatului și, până acum, agenția suedeză de sănătate nu a anunțat nimic pe site-ul său.

Presa britanică se bazează exclusiv pe o declarație a epidemiologului șef suedez Anders Tegnell către ziarul suedez Dagens Nyheter din 22 septembrie: „Am planificat intervenții suficient de scurte pentru a opri răspândirea infecției, care pot dura cel mult două până la trei săptămâni. Încă dezvoltăm conceptul.”. Cotidianul precizează că „măsurile ar putea consta în testare extinsă, închiderea școlilor, purtarea măștii și restricționarea adunărilor.”.

Contactată de CheckNews, agenția suedeză de sănătate a confirmat că „va anunța în curând posibilitatea implementării recomandărilor locale care sunt responsabile pentru furnizarea de asistență medicală”. Autoritatea sanitară face referire la scurtul său raport prezentat guvernului la începutul lunii septembrie care prezintă „eforturile în cazul unei noi epidemii Covid-19” care ar putea fi puse în aplicare încă din această toamnă.

Agenția de sănătate suedeză oferă diferite posibilități aplicabile la scară locală, cum ar fi purtarea unei măști în mijloacele de transport, restricții privind dimensiunea adunărilor (în prezent 50 de persoane) sau impunerea carantinei în cazul persoanelor care locuiesc cu un caz confirmat Covid. Aceste măsuri vor fi aplicate pe regiuni, dacă le consideră necesare, sfătuiți de agenția suedeză de sănătate,.

De la începutul epidemiei, Suedia a urmărit o strategie diferită față de majoritatea țărilor europene: a ales să nu aplice măsuri stricte, ci doar recomandări de distanțare fizică. Purtarea unei măști nu este recomandată în aer liber sau în interior: școlile primare, restaurantele și barurile nu au fost ]nchise în ultimele luni.

În data de 29 septembrie, țara cu 10 milioane de locuitori avea 5.980 de decese din cauza Covid-19. Un număr semnificativ în comparație cu vecinii săi din nord, epidemia a provocat 274 de decese în Norvegia, 345 în Finlanda și 650 în Danemarca. Pe de altă parte, curbele cazurilor confirmate și ale deceselor au scăzut brusc în timpul verii, într-o asemenea măsură încât Suedia nu mai este considerată o zonă de risc de majoritatea țărilor europene.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră