Epidemiolog-șef moldovean:”COVID a luat viața celor care și așa erau o povară pentru ei și pentru cei din jur”

08 Sep 2020
Epidemiolog-șef moldovean:”COVID a luat viața celor care și așa erau o povară pentru ei și pentru cei din jur”

Șeful Agenției Naționale pentru Sănătate Publică din R.Moldova, Nicolae Furtună, vine cu o declarație surprinzătoate, în plină pandemie de coronavirus.

Furtună declară că, în toată lumea Covid-ul a luat viața ”celor care și așa erau o povară pentru ei şi pentru cei din jur. Acest lucru s-a întâmplat şi în Italia, şi în Franţa, din nefericire, şi în Republica Moldova”.

De la începutul pandemiei, în R.Moldova au fost confirmate peste 40.000 de cazuri de Covid-19, iar 1074 de persoane au decedat, printre care și medici.

Potrivit șefului ANSP, Nicolae Furtună, 99 la sută dintre decesele înregistrate sunt persoane care au avut cel puţin o comorbiditate, iar peste 70 la sută dintre decese sunt persoane care au avut cel puţin 2 comorbidităţi.

”Nu vreau să fiu judecat şi să nu par cinic, dar în toată lumea COVID-ul a luat viaţa celor care şi aşa erau o povară pentru ei şi pentru cei din jur. Oameni care se chinuiau, în stadii terminale de cancer, în stadii avansate de diabet zaharat, cu patologii cardiovasculare. Acest lucru s-a întâmplat şi în Italia, şi în Franţa, din nefericire, şi în Republica Moldova”, a declarat Nicolae Furtună, la TVR Moldova.

Totodată, șeful ANSP susține că patologia cardiovasculară predomină, persoanele cu diabet zaharat sunt vulnerabile, iar mai mult de o treime dintre persoanele care au decedat aveau diferite grade de obezitate. ”Obezitatea este factor de risc pentru maladiile netransmisibile şi pentru alte maladii. În COVID, obezitatea a jucat un rol decisiv”, a mai spus șeful Agenției Naționale pentru Sănătate Publică din R.Moldova.

De asemenea, şeful ANSP spune că trebuie să ne învăţăm să trăim cu COVID, ”trebuie să ne învăţăm să ne spălăm cât mai des pe mâini şi să purtăm măşti”.

Între timp, bilanțul persoanelor infectate cu noul Coronavirus a ajuns la 40 055 cazuri. 580 de persoane sunt în stare gravă, (dintre care 33 pacienți sunt conectați la aparate de respirație asistată), 1278 – stare de gravitate medie, ceilalţi pacienţi în stare satisfăcătoare. În total, 28 578 persoane au fost tratate  de COVID-19. 1074 de persoane au decedat de coronavirus, printre care și medici.

Autoritățile municipale anunță că, în Chișinău, spitalele sunt pline cu persoane infectate, iar la terapie intensivă toate paturile sunt ocupate.

Alte stiri din Externe

Ultima oră