Sub presiunea timpului. Fără victorii rapide, Rusia ar putea suspenda bombardamentele din Siria

13 Oct 2015
Sub presiunea timpului. Fără victorii rapide, Rusia ar putea suspenda bombardamentele din Siria
Bombardamentele Rusiei asupra pozitiilor Statului Islamic continua cu intensitate, dar expertii militari apreciaza ca Moscova actioneaza sub presiunea timpului. Putin  nu-si poate permite o confruntare de lunga durata iar presa rusa scrie ca daca armata siriana nu va obtine succese notabile in urmatoarele saptamani, exista varianta probabila ca Rusia sa-si supende operatiunile aeriene.

Cert este ca in zona toate fortele combatante si-au intensificat operatiunile militare.

Astfel ,armata siriana a deschis mai multe “fronturi” iar operatiunile sale capata o amploare tot mai mare. De asemenea, armata irakiana si-a reluat ofensiva in nordul tarii iar Statul Islamic a decretat o mobilizare generala a fortelor.

La fel, aviatia rusa si-a schimbat strategia concentrandu-se asupra rutelor de aprovizionare ale SIS dar si organizand raiduri de sprijin a ofensivei terestre a militarilor lui Assad.

Deocamdata, aceasta inaintare a armatei siriene este destul de lenta, cam 2-3 km pe zi. Aceasta, se pare, vizeaza zona de nord, la granita cu Turcia, cu scopul de a taia rutele de aprovizionare ale SIS cu arme si munitii dar si a impiedica venirea altor combatanti.

Si prezenta SUA in zona a devenit mai vizibila, si expertii rusi spun ca a fost creata o forta formata din grupari siriene, adversare ale lu Assad, si forte kurde care incearca sa inainteze spre Raqqa, “capitala”Statului Islamic.

Totodata SUA coordoneaza formarea Fortelelor Democratice Siriene, in locul “opozitiei moderate”.

Deocamdata, miscarea fortelor combatante in zona este extrem de fluida dar sunt multe semne ca atat SUA cat si Rusia incearca sa rezolve cat mai repede conflictul din Siria-Irak.  

Alte stiri din Externe

Ultima oră