ŞOC. America nu a mai susţinut Israelul la Consiliul de Securitate al ONU! S-a abţinut la vot

23 Dec 2016 | scris de Marina Constantinoiu
ŞOC. America nu a mai susţinut Israelul la Consiliul de Securitate al ONU! S-a abţinut la vot


Rezoluţia votată la ONU cere Israelului „să oprească imediat şi complet orice activitate de colonizare în teritoriu palestinian ocupat, inclusiv în Ierusalimul de Est”, unde se află Zidul Plângerii, locul cel mai important al iudaismului.

Nicio țară nu a votat împotriva rezoluției, dar adevăratul şoc îl reprezintă faptul că ambasadorul SUA la ONU s-a abținut, SUA nemaifolosind dreptul său de veto pentru a susţine Israelul, aşa cum o făcea de obicei. 14 membri ai Consiliului de Securitate al ONU au votat în favoarea rezoluţiei.

În textul rezoluției se arată că Israelul încalcă legislația internațională și că demersul său este un obstacol în calea implementării soluției a două state.

Pentru că reacţia Israelului nu a întârziat să apară, şi aceasta este una negativă, care apreciază rezoluţia drept una ruşinoasă, Departamentul de Stat al SUA s-a văzut obligat să dea o explicaţie. „SUA au acţionat având ca obiectiv principal păstrarea posibilităţii găsirii unei soluţii pentru implementarea a două state”.

Israelul nu se va conforma rezoluţiei care cere oprirea colonizării, a anunţat vineri biroul premierului israelian Benjamin Netanyahu. „Israelul respinge această rezoluţie antiisraeliană ruşinoasă a ONU şi nu se va conforma ei”, se arată într-un comunicat al biroului premierului.

Comunitatea internațională critică de multă vreme politica Israelului cu privire la coloniile din Cisiordania. În 2011, Washingtonul și-a exercitat dreptul de veto asupra unei rezoluții similare, pe motiv că ar afecta procesul de pace în Orientul Mijlociu.

Alte stiri din Externe

Ultima oră