SUA trimit 300 de militari în Norvegia. Rusia este uluită

24 Oct 2016 | scris de Marina Constantinoiu
SUA trimit 300 de militari în Norvegia. Rusia este uluită


Rusia s-a declarat încă de vineri uluită de această posibilă desfăşurare, prin rotaţie, a trupelor americane, la 1.000 de kilometri de teritoriul său, scrie lorientlejour.com.
„Date fiind numeroasele declaraţii oficiale norvegiene privind absenţa ameninţării asupra Norvegiei dinspre Rusia, am vrea să înţelegem în ce scop este atât de doritoare Norvegia de a-şi creşte potenţialul militar, în special prin desfăşurarea de trupe americane”, a declarat Maxim Gurov, purtător de cuvânt al Ambasadei Rusiei în Norvegia.
Staționați prin rotație la Vaernes, în apropierea orașului Trondheim, la circa 1.000 de kilometri — în linie dreaptă — de frontiera ruso-norvegiană, cei 330 de pușcași marini se vor antrena și vor participa la manevre în condiții arctice, a explicat Ministerul Apărării norvegian.
''Apărarea Norvegiei depinde de întăririle aliate și este determinant pentru securitatea norvegiană ca aliații noștri să vină pentru a dobândi cunoștințe pentru a putea opera în Norvegia'', a declarat ministrul apărării norvegian, Ine Eriksen Soreide, într-un comunicat.
Armat americană dispune deja pe teritoriul norvegian de imense cantităţi de material militar poziţionat în tuneluri săpate în munţi.
Potrivit publicaţiei Adresseavisen, care a scos la iveală planurile privind desfăşurarea de militari americani, această mişcare de trupe ar putea avea loc din ianuarie.
''Aceasta este o posibilitate unică pentru militarii noștri de a se antrena împreună cu forțe americane în condiții norvegiene'', a declarat ministrul apărării norvegian, Ine Eriksen Soreide.
Pentru a calma temerile vecinului său soviectiv, Norvegia şi-a luat angajamentul înainte de a deveni membru fondator al NATO în 1949 să nu îşi deschidă teritoriul pentru forţe de luptă străine, atât timp cât Norvegia nu este atacată sau ameninţată cu atacul.
Această declaraţie a fost amendată pentru a permie unor trupe străine să vină să efectueze manevre pe teritoriul norvegian.

În iulie, NATO a anunţat trimiterea, tot în cadrul rotaţiilor de trupe, a patru batalioane multinaţionale în Polonia şi în ţările baltice pentru a descuraja Rusia să încerce vreo incursiune.

Alte stiri din Externe

Ultima oră