Studiu NASA: În 20 de ani, oamenii vor avea o bază permanentă pe Lună

21 Iul 2015
Studiu NASA: În 20 de ani, oamenii vor avea o bază permanentă pe Lună
Au trecut mai bine de 40 de ani de când omul a pus piciorul pe Lună, dar ne putem întoarce acolo în următorii 20 de ani când va fi înfiinţată o bază permanentă şi accesibilă, conform unui nou studiu finanţat parţial de NASA, scrie sciencealert.com.

Un studiu de fezabilitate sugerează că oamenii ar putea să se întoarcă pe Lună cu costuri de aproximativ 90 la sută mai mici decat estimările anterioare, de până la 100 de miliarde de dolari.
Noua strategie low-cost ar fi posibilă prin atragerea de parteneri din sectorul privat şi prevede că SUA va conduce o "Autoritate lunară internaţională" ce reuneşte atât interese publice, cît şi private.

Recurgându-se la un astfel de plan, se estimează că oamenii ar putea reveni pe Lună în următorii 7 ani, costurile fiind de 10 miliarde de dolari, banii provenind din parteneriatele cu doi furnizori de servicii.

O bază permanentă pe Lună se preconizează a fi înfiinţată în termen de 10-12 ani cu scopul de a extrage hidrogen din suprafaţa de gheaţă a Lunii care să fie folosit drept combustibil pentru sistemul de lansare al NASA spre Marte sau pentru alte navete spaţiale. 

Conform studiului, o astfel de metodă de alimentare cu combustibil a sistemului de lansare spaţială este mult mai accesibilă şi presupune riscuri operaţionale semnificativ scăzute comparativ cu o aprovizionare făcută de pe Pământ.

“Practic, este vorba despre o fabrică gratis pe Lună ,” a spus Charles Miller, unul dintre cercetători principali implicaţi în studiu. Datorită realizărilor unor companii precum SpaceX și Virgin Galactic, suntem obişnuiţi să vedem mai degrabă organizații private implicate în călătoriile spaţiale și sprijinind eforturile unor instituţii publice, precum NASA. Dar acest nou studiu duce lucrurile şi mai departe, la spaţiul bazat pe capitalism.

Preconizata mină de hidrogen de pe Lună ar urma să fie 100 la sută în proprietatea privată, după cum întregul plan se bazează în întregime pe investiții masive provenite din sectorul privat . În prezent, NASA se limitează la un buget anual de doar 4 milioane dolari SUA pentru călătoriile în spaţiu şi acesta este unul dintre motivele pentru care nu aflăm prea multe despre Lună în ştirile despre spaţiu.

Citiţi mai multe ştiri din Externe!

Alte stiri din Externe

Ultima oră