Stocurile mondiale de arme chimice, aproape distruse

28 Mai 2015
Stocurile mondiale de arme chimice, aproape distruse
Aproape 90% din stocurile mondiale de arme chimice au fost distruse, a anunțat joi Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC, cu sediul la Haga). Instituția a precizat că este vorba despre 63.000 de tone, provenite în cea mai mare din Rusia și SUA, dar și 1.300 de tone confiscate în Siria.

Diplomatul turc Ahmet Üzümcü, directorul general al organizației, a declarat că ”este o etapă majoră care demonstrează că ne aflăm pe calea cea bună: eliberarea lumii de armele chimice”, relatează RTS.

Armele chimice în discuție cuprind: iperită și precursorii chimici pentru gazul sarin, un neurotoxic letal chiar și în doze foarte mici.

OIAC supervizează punerea în aplicare a Convenției privind interzicerea armelor chimice (CIAC), semnată la 13 ianuarie 1993 la Paris și intrată în vigoare la 29 aprilie 1997, al cărei obiectiv este interzicerea totală a armelor chimice și distrugerea arsenalelor existente.

Până în prezent, șase state nu s-au alăturat Convenției: Egiptul, Coreea de Nord, Israelul, Sudanul de Sud, Angola și Myanmar, în ultimele două nefiind încă ratificată.

Alte stiri din Externe

Ultima oră