Statul francez, dat în judecată de un bolnav din cauza poluării aerului

07 Iun 2017 | scris de Gabriela Antoniu
Statul francez, dat în judecată de un bolnav din cauza poluării aerului

O pariziancă a dat în judecată statul francez pentru că nu a reuşit să-i protejeze sănătatea de efectele poluării, relatează BBC. Clotilde Nonnez, o profesoară de yoga în vârstă de 56 de ani, spune că trăieşte în capitala Franţei de 30 de ani şi a văzut cum sănătatea sa se deteriorează. 

Situaţia a devenit mai rea ca niciodată din decembrie anul trecut când poluarea a atins niveluri record în Paris. Avocatul lui Nonnez a susţinut că poluarea aerului provoacă moartea a 48.000 de francezi în fiecare an.

"Am dat statul în judecată deoarece credem că problemele medicale de care suferă victimele poluării sunt rezultatul inacţiunii autorităţilor pentru rezolvarea problemei poluării", a declarat François Lafforgue pentru Le Monde. El a adăugat că în perioada următoare vor mai apărea şi alte procese în Lyon, Lille şi în alte părţi ale ţării.

Parisul se luptă de ani de zile cu combaterea nivelului ridicat de smog, iar autorităţile au introdus amenzi pentru orice autoturism care nu are stickerul pentru categoria de emisii "Crit'Air", ca parte a programului de promovare a maşinilor cu emisii scăzute de noxe.

Pe mai multe trasee din capitala franceză au fost introduse restricţii de circulaţie, iar o porţiune de 3 km, de pe malul drept al Senei, a devenit pietonală.

Clotilde Nonnez spune că a dus o viaţă sănătoasă, mai întâi ca dansatoare şi mai recent ca profesoară de yoga, dar suferă din ce în ce mai mult de probleme respiratorii, de la astm cronic la pneumonie.

Când poluarea a atins cele mai mari niveluri din ultimii 10 ani, în decembrie 2016, bronşita de care suferea i-a provocat şi o pericardită acută. 

"Doctorul care mă tratează mi-a spus că aerul în Paris este atât de poluat încât respirăm aer stricat. Ea are şi alţi pacienţi ca mine, inclusiv copii şi bebeluşi. Cardiologul meu mi-a spus acelaşi lucru", a declarat Clotilde Nonnez pentru site-ul France Info.

Alte stiri din Externe

Ultima oră