SUA ar putea instala rachete de croazieră în Europa

07 Iun 2015
SUA ar putea instala rachete de croazieră în Europa
Statele Unite iau în considerare desfăşurarea de rachete de croazieră cu lansare terestră în Europa pentru a contracara măsurile Rusiei în Ucraina, conform unui nou raport. Decizia, a relatat Associated Press, a fost luată după ce Rusia a fost acuzată de SUA de încălcarea Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare (FNI) din 1987. Moscova a negat acuzaţia şi a declarat că testarea unei rachete de croazieră cu lansare terestră în iulie 2014 s-a realizat în conformitate cu tratatul FNI.

Administraţia Obama a anunţat că are trei opţiuni în ceea ce priveşte prevederile tratatului şi încălcarea prevederilor acestuia de către partea rusă: - prima opţiune este că, în cazul în care Statele Unite şi aliaţii săi vor fi atacaţi de rachete de croazieră ruseşti de acţiune medie, atunci Washingtonul va recurge la o apărare activă; a doua opţiune vizează faptul că Statele Unite pot lua contra-măsuri pentru a preveni atacul cu astfel de arme, ceea ce înseamnă o confruntare militară deschisă. Pentagonul a adăugat că aceste contra-măsuri pot include şi desfăşurarea de rachete de croazieră cu lansare terestră în Europa; - şi ultima opţiune este renunţarea la tratat.

Rusia susţine că planurile americane privind desfăşurarea de rachete de croazieră reprezintă o ameninţare reală nu doar pentru Rusia ci şi pentru întreaga lume, adăugând că sistemele de rachete afectează echilibrul strategic al forţelor de pe cuprinsul globului. (I.D)

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră