Americanii au distrus locațiile unde Statul Islamic fabrica Iperită, gaz toxic folosit de germani în Primul Război Mondial

10 Mar 2016 | scris de Cristi Ionescu
Americanii au distrus locațiile unde Statul Islamic fabrica Iperită, gaz toxic folosit de germani în Primul Război Mondial

Coaliția internațională contra grupării Statul Islamic a bombardat instalații de arme chimice ale jihadiștilor, pe baza informațiilor obținute de la un cadru al SI capturat de forțele americane, a confirmat purtătorul de cuvânt al Pentagonului Peter Cook.

Coaliția a efectuat mai multe lovituri aeriene care au perturbat și degradat capacitatea SI de a produce arme chimice. Coaliția a putut să efectueze aceste lovituri după informațiile furnizate de "acest individ", un specialist în arme chimice al SI recent capturat de forțele speciale americane. Noi credem că informațiile pe care le-am putut obține ne vor permite să efectuăm operațiuni suplimentare. Suleiman Daoud al-Bakkar, alias Abu Daoud, era emirul SI pentru fabricarea armelor chimice și tradiționale. El a fost capturat săptămâna trecută în Irak și transferat autorităților irakiene după ce a fost interogat de forțele speciale americane, a declarat purtătorul de cuvânt la Pentagon.

Coordonatorul agențiilor de informații americane James Clapper și directorul CIA John Brennan au acuzat SI că a utilizat arme chimice în Irak și Siria, mai ales gaz muștar.

Iperita, cunoscut și cu numele de gaz muștar, este un agent chimic foarte persistent, al cărui efect durează mai multe zile și, prin aceasta, cu un efect demoralizant asupra trupelor adversare. Pe 11 iulie 1917, în Primul Război Mondial, germanii au introdus o nouă armă chimică în luptă. Germania a început de asemenea să folosească un alt agent chimic puternic, fosgenul, în timpul atacurilor cu gaze.

Alte stiri din Externe

Ultima oră