Sprijinul americanilor pentru ajutorul Ucrainei scade: de la 60% anul trecut la 48% în prezent

02 Mar 2023
Sprijinul americanilor pentru ajutorul Ucrainei scade: de la 60% anul trecut la 48% în prezent

În timpul călătoriei surpriză în timpul războiului în capitala ucraineană Kiev, săptămâna trecută, președintele Biden i-a asigurat cu mare încredere pe ucraineni că „americanii vă sunt alături”. Dar întrebarea care rămâne fără răspuns este: pentru cât timp?

Cu toată bravada președintelui în timp ce a fost în străinătate, politica Ucrainei acasă, în Statele Unite, se schimbă considerabil și, pentru Casa Albă, e îngrijorător. Sondajele arată că sprijinul public pentru înarmarea ucrainenilor se diminuează, în timp ce cei doi candidați republicani de frunte la președinție se pronunță din ce în ce mai mult împotriva implicării în război.

În timp ce coaliția bipartizană din Congres care favorizează Ucraina a fost puternică în anul de la invazia Rusiei, susținătorii trimiterii unui ajutor cât mai mare se tem că forțele centrifuge ale cursei prezidențiale și oboseala crescândă a contribuabililor cu transportul de zeci de miliarde de dolari în străinătate ar putea submina efortul de război înainte de Moscova să poată fi învinsă. Și unii dintre ei sunt frustrați că Biden nu a făcut mai mult pentru a susține sprijinul.

Dinamica în evoluție a fost pe deplin afișată săptămâna aceasta, când republicanii din Camera, exercitând puterea noii lor majorități, i-au presat pe oficialii Pentagonului la două audieri despre cheltuielile pentru Ucraina, întrebându-i unde se duc banii și jurând că îi vor trage la răspundere. În ciuda angajamentului lui Biden, guvernul ucrainean a devenit suficient de îngrijorat pentru ca președintele Volodymyr Zelensky să încerce să stabilească o convorbire telefonică cu Președintele Kevin McCarthy pentru a prezenta cazul țării sale.

Și chiar și susținătorii ajutorului declară clar că angajamentul lor nu este fără limite. În timp ce 50% dintre cei chestionați de Fox News au spus că sprijinul american ar trebui să continue „atâta timp cât este nevoie pentru a câștiga”, 46% au spus că intervalul de timp ar trebui limitat.

„Așa este cu fiecare intervenție străină”, a spus Andy Surabian, un strateg republican care a sfătuit două voci republicane deschise împotriva ajutorului Ucrainei, senatorul JD Vance din Ohio și Donald Trump Jr. „În primele câteva luni, este întotdeauna popular. Oamenilor nu le place ce a făcut Rusia; e îngrozitor. Dar, pe măsură ce trece timpul, oboseala de război este un lucru real, mai ales în această țară, mai ales când alegătorii nu conectează ceea ce se întâmplă în Ucraina cu propria lor securitate.”

Deși scepticismul față de ajutorul Ucrainei a crescut de ambele părți ale spectrului politic, diferența între tabere a fost izbitoare. Potrivit Pew, 40% dintre republicani cred că s-a dat prea mult, comparativ cu 15% dintre democrați. Vestea bună pentru Biden este că americanii au devenit din ce în ce mai susținători pentru gestionarea războiului, 48% aprobând răspunsul său la invazie în sondajul Fox, comparativ cu 40% în august.

În timp ce Biden și-a folosit vizita la Kiev și o oprire ulterioară la Varșovia pentru a-și exprima solidaritatea cu ucrainenii, el a vorbit mai puțin despre război colegilor americani în timp ce era acasă. El a făcut o referire relativ trecatoare la război în timpul discursului său privind starea Uniunii și s-a concentrat în principal pe prioritățile interne în ultimele opriri în stil campanie în întreaga țară. În parte, acest lucru ar putea avea scopul de a înlătura criticile că îi pasă mai mult de străini decât de americani.

Când David Muir de la ABC News a remarcat într -un interviu săptămâna trecută că mulți americani se întreabă cât timp pot continua să cheltuiască pentru Ucraina, președintele a negat această posibilitate. „Nu sunt sigur câți întreabă asta”, a spus dl Biden. „Știu că mulțimea MAGA se întreabă. Republicanii de dreapta vorbesc despre asta, nu putem face asta. Ne aflăm într-o situație în care costul plecării ar putea fi considerabil mai mare decât costul pentru a ajuta Ucraina să-și mențină independența.”

John F. Kirby, un purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, a declarat că sprijinul rămâne puternic în Congres însuși. „Da, există un număr mic de membri pe Capitol Hill, în special în Camera Republicanilor, care și-au exprimat public îngrijorările cu privire la sprijinul pentru Ucraina”, a spus el într-un briefing recent.

„Dar dacă vorbești cu conducerea Camerei, nu vei auzi asta. Și cu siguranță nu o veți auzi de partea democrată. Și nu auzi asta în Senat.”

Într-adevăr, senatorul Mitch McConnell din Kentucky, liderul republican, și republicanii cheie ai Camerei, precum reprezentantul Michael McCaul din Texas, președintele Comisiei pentru Afaceri Externe, l-au împins pe Biden de cealaltă parte, argumentând că președintele nu face suficient pentru Ucraina. McCaul a dus o delegație a Congresului la Kiev la scurt timp după Biden, subliniind sprijinul bipartizan.

Alte stiri din Externe

Ultima oră