Spitalul bombardat de americani nu mai este funcțional. “La Terapie Intensivă șase pacienți ardeau, întinși pe paturi”

04 Oct 2015
Spitalul bombardat de americani nu mai este funcțional. “La Terapie Intensivă șase pacienți ardeau, întinși pe paturi”
Spitalul din Kunduz, bombardat recent de americani, nu mai este funcțional a declarar purtătoarea de cuvânt a organizației umanitare din Afghanistan a Organizației Medici fără Frontiere.

Spitalul fusese bombardat de aviația americană în noaptea de vineri spre sâmbătă și 19 oameni (printre care 12 membrii ai personalului medical) și-au pierdut viața. Trei dintre cei șapte pacienți uciși erau copii.

Cadrele sanitare de la spitalul bombardat au fost redistribuite către alte spitale. Problema este însă că spitalul bombardat era singurul cu servicii de traumatologie și chirurgie din întreaga regiune și în care lucrau 80 de membri ai Medici fără Frontiere. El trata circa o sută de pacienți în momentul în care a fost bombardat.

"În afara faptului că ne-au murit colegi și pacienți, atacul a întrerupt accesul la servicii de traumatologie pentru populația din Kunduz tocmai când aveau mai multe nevoie de aceste servicii", a declarat președintele MfF-Belgia, Meinie Nicolai, informează Rompres.

Lajos Zoltan, infirmier al MfF care se afla în interiorul spitalului din Kunduz în momentul atacului, a povestit că centrul sanitar, la care lucrează din luna mai, era singurul în care putea fi tratată populația și că acum acest centru "nu mai există". Infirmierul a relatat că, imediat ce bombardamentele au încetat, a ieșit din locul în care se afla și unde se dusese ca să doarmă și a găsit "spitalul distrus, în flăcări".

"Am încercat să aruncăm o privire la clădirile care ardeau. Nu există cuvinte pentru a descrie cât de îngrozitor a fost. În Unitatea de Terapie Intensivă șase pacienți ardeau, întinși pe paturi", a povestit infirmierul, aflat încă în stare de șoc.
 

Alte stiri din Externe

Ultima oră