Spaniolii nu se vor mai putea căsători de la 14 ani

24 Iul 2015
Spaniolii nu se vor mai putea căsători de la 14 ani
Spania a crescut vârsta de căsătorie de la 14 la 16 ani printr-o decizie luată astăzi, aliniindu-se regulilor din majoritatea ţărilor europene. De asemenea, autorităţile spaniole au decis să crească vîrsta legală pentru consimţământul sexual de la 13 la 14 ani, scrie time.com.

Reglementările anterioare permiteau căsătoria de la o vârstă fragedă, fiind cea mai scăzută de pe continent. Acum, singurele excepţii sunt Andora şi Ucraina (14 ani) şi Estonia (15 ani), conform El Pais.

Căsătoriile la o vârstă atât de mică au intrat în declin însă în ultimii ani. Mai puţin de 28.000 de persoane sub 16 ani s-au mai căsătorit în Spania din 1975 şi doar 365 dintre acestea au făcut-o după anul 2000 şi mai puţin de 10 în ultimul an, conform Institutului spaniol de statistică

Pornind de la aceste evoluţii, politicienii şi activiştii spun că noua lege de creştere a vârstei pentru căsătorie este mai mult o mişcare simbolică împotriva pedofiliei şi căsătoriilor forţate. Chiar şi aşa, căsătoriile de la 16 ani implică permisiunea unui judecător. Altfel, căsătoria nu poate fi încheiată decât la vârsta minimă de 18 ani.

Ţiganii, o minoritate cu o pondere considerabilă în Spania şi cunoscuţi pentru tradiţia lor de a-şi căsători copiii la vârste fragede, şi-au exprimat sprijinul pentru noua lege. "Suntem în secolul 21 şi este normal ca tinerii să aştepte mai mult până să căsătoresc", a declarat pentru El Pais Mariano González, liderul Uniunii Romilor de la Madrid. “În deceniile trecute era normal ca orice cuplu, că era ţigan sau nu, să se căsătorească devreme. Chiar dacă tradiţiile noastre sunt care sunt, acum căsătoriile se fac mai tîrziu. Acestă lege este un pas înainte", a mai spus el.

Citiţi mai multe ştiri din Externe!

Alte stiri din Externe

Ultima oră