Soros: "Ucraina poate deveni o uriasa tabara de refugiati"

26 Iul 2016 | scris de Vlad Gheorghieș
Soros:

Intervievat de Corriere della Sera, George Soros, miliardarul filantrop cunoscut pentru ONG-urile pe care le finanțeaza in Europa de est, a avertizat că scăderea numărului de refugiați care intră in UE este doar ceva temporar, iar statele membre nu pot spera la rezolvarea crizei făra un plan concret. Magnatul a mai subliniat că numarul de migranți proveniți din țări musulmane va crește, iar raportul dintre refugiați si europeni se va inrăutați, fapt ce poate aduce sfârșitul Uniunii Europene. Totodată, tentativa eșuată de lovitură de stat din Turcia, aduce numai incertitudini in ceea ce privește relația diplomatică dintre Ankara si Bruxelles, iar politica de gestionare a crizei migranților nu poate avea baze atat de incerte. "Un lucru e clar, președintele turc Recep Tayyip Erdogan caută acum un fel de reconciliere cu Rusia si Vladimir Putin. Nu știu care sunt motivele lui. Poate vrea ca Turcia sa devină elementul echilibrant in relația dintre Rusia si Europa. In orice caz, intelegerea dintre UE si Turcia este o fundație foarte slaba pentru construcția politicii de gestionare a crizei refugiaților."

Comentând in legatură cu posibilele soluții la problemele pe care le infruntă proiectul european, Soros a indicat că una dintre țările care pot ajuta uniunea este chiar Ucraina. "Uniunea Europeana trebuie sa se apere de dușmani externi si să recunoască faptul că Ucraina este cea mai importantă resursa aflată la dispoziție pentru a asigura securitatea uniunii."

Rugat să comenteze afirmatiile lui Soros, analistul politic Armen Gasparyan a răspuns ediției online a ziarului că Ucraina este in prezent plină de batalioane de ultranaționaliști inarmați până in dinți, multe dintre aceste batalioane fiind integrate in mod oficial in forțele armate, si că este improbabil ca aceste forțe vor accepta ideea plasării sutelor de mii de refugiați din afara Europei in țara lor.

De asemenea, Gasparyan a mai adăugat că sunt puține șanse ca oficialii de la Bruxelles să fie de acord cu astfel de planuri. "Europa este deja exasperată de situația Ucrainei, si nu va fii dispusă a finanța prezența refugiaților pe teritoriul acestei țari. Dacă UE nu are bani pentru Italia, Portugalia, Grecia si alții, atunci de unde va găsi bani pentru Ucraina?" a mai adăugat analistul.

Alte stiri din Externe

Ultima oră