Soros nu cedează. Fundaţia sa va continua finanţarea ONG-urilor în Ungaria, în ciuda opoziţiei Guvernului

12 Ian 2017 | scris de Marina Constantinoiu
Soros nu cedează. Fundaţia sa va continua finanţarea ONG-urilor în Ungaria, în ciuda opoziţiei Guvernului

„Fundația pentru o Societate Deschisă” a miliardarului George Soros va continua să lucreze cu și să finanțeze ONG-urile din Ungaria în pofida poziției Guvernului de la Budapesta care a afirmat că orice organizație a societății civile care primește finanțare de la Soros ar trebui "alungată" din Ungaria.

Anunţul a fost făcut de Christopher Stone, președintele Fundației, potrivit Daily News Hungary.

Această luare de poziţie vine după o declaraţie a vicepreşedintelui partidului la puter FIDESZ, Szilard Nemeth, care a declarat miercuri într-o conferinţă de presă că există mari semne de întrebare în legătură cu legitimitatea ONG-urilor în Ungaria.

Întrebat dacă este adevărat că Guvernul vrea să oblige liderii ONG-urilor să facă publice sursele lor de venit, Nemeth a declarat că „falsele ONG-uri” din cadrul „imperiului Soros” ar trebui eliminate, pentru că promovează capitalismul global şi corectitudinea politică, în opoziţie cu guvernele naţionale.

Szilard Nemeth a spus că ONG-urile pe care le-a finanțat Soros s-au amestecat în politică.

„Fundația pentru o Societate Deschisă va continua să activeze în Ungaria în pofida opoziției Guvernului față de misiunea noastră pentru o societate mai corectă, mai responsabilă”, a declarat Christopher Stone, președintele Fundației, într-un comunicat.

„În Ungaria și în întreaga lume suntem mai concentrați ca oricând să lucrăm cu organizații locale pentru a consolida practica democratică, drepturile și justiția”, a mai spus el.

„Aceste organizații trebuie respinse cu toate instrumentele disponibile. Și cred că trebuie alungate, iar acum, odată cu alegerea noului președinte al SUA, Donald Trump, condițiile internaționale sunt potrivite pentru acest lucru”, a afirmat Nemeth, conform unei înregistrări video postate pe site-ul HirTV.

Premierul ungar Viktor Orban a fost criticat în țară și în străinătate pentru campania sa împotriva organizațiilor nonguvernamentale, care a început în 2014, a implicat zeci de ONG-uri și a durat mai mult de un an, amintește Reuters, preluată de agerpres.ro.

Orban a spus că organizații ale societăți civile primesc fonduri străine pentru a „coordona fluxurile de refugiați și pentru a impulsiona imigrația”.

„Fundația pentru o Societate Deschisă” este activă în Ungaria de peste trei decenii. Soros a finanțat burse în străinătate pentru câțiva politicieni FIDESZ, inclusiv pentru Orban, în momentul prăbușirii comunismului în Ungaria.

Alte stiri din Externe

Ultima oră