Sondaj la Chisinau. Partidele proruse ar castiga detasat alegerile. Partidele proeuropene nu trec pragul electoral

10 Noi 2015
Sondaj la Chisinau. Partidele proruse ar castiga detasat alegerile. Partidele proeuropene nu trec pragul electoral
Un sondaj al IRI Moldova arata ca daca alegerile ar avea loc duminica viitoare partidele proruse ar castiga detasat alegerile in timp ce formatiunile proeuropene nici macar nu ar trece pragul electoral.

Astfel, Partidul Nostru ar obtine 20% din voturi urmat de Partidul socialistilor cu 15%-ambele partide sunt cunoscute pentru politica lor de apropiere de Rusia.

Pe locul al treilea al acestui sondaj se situeaza Partidul Popular European al lui Iurie Leanca cu 12%. Alte partide care ar urma sa intre in Parlament sunt partidul Comunistilor cu 7% si platforma civica Demnitate si adevar(tot 7%), devenita cunoscuta ca organizatoare a protestelor antiguvernamentale de acum o luna.

Marea surpriza o reprezinta faptul ca cele trei forte politice proeuropene-Partidul Liberal, Partidul Democrat si Partidul Liberal Democrat-nu ar atinge peagul electoral de 6%.

Trebuie reamintit ca cele trei partide au alcatuit alianta care a condus Moldova pana luna trecuta cand guvernul a fost demis printr-o motiune de cenzura.

Deocamdata , la Chisinau, partidele discuta pentru formarea unor noi aliante de guvernare dar, pana acum, nu s-a ajuns la niciun rezultat.

Ceea ce ingrijoreaza pe cei care militeaza pentru apropierea republicii Moldova de UE este faptul ca acest sondaj indica posibilitatea unui parlament alcatuit intr-o proportie covarsitoare din forte care se pronunta de apropierea de Moscova. 

Alte stiri din Externe

Ultima oră