SFÂȘIETOR. La Alep a început evacuarea din cartierele rebele. Președintele Assad revendică eliberarea orașului

15 Dec 2016 | scris de Marina Constantinoiu
SFÂȘIETOR. La Alep a început evacuarea din cartierele rebele. Președintele Assad revendică eliberarea orașului


Vehiculele, care transportă mai ales răniți și familiile acestora, au plecat din cartierul Al-Amiriyah și au ajuns în cartierul Ramoussa, aflat în mâinile regimului, pentru a se îndrepta spre vestul provinciei Alep, controlat de insurgenți. Imaginile sunt absolut sfâșietoare, orașul Alep, o bijuterie, înainte de război, fiind acum practic o ruină.

 

Convoiul, care avansa lent, era deschis de vehiculele Comitetului Internațional al Crucii Roșii (CICR) și ale Semilunii roșii siriene, urmate de 13 ambulanțe și 20 de autobuze verzi. O sursă oficială siriană a declarat pentru Reuters că aproape 1.000 de oameni au părăsit estul orașului Alep în primul convoi, care includea femei, copii și răniți.

Între timp, agenții ale ONU se pregătesc pentru a primi până la 100.000 de persoane în orașul Idlib, controlat de rebeli, pe măsură ce civili, răniți și luptători părăsesc orașul Alep, a declarat emisarul ONU Jan Egeland, potrivit DPA, preluată de agerpres.ro.

 

El a avertizat însă că refugiații nu vor găsi neapărat siguranță și pace în zonele unde vor ajunge. "Mă tem pentru ce se poate întâmpla după ce această operațiune se va încheia", a declarat Jan Egeland.

El a precizat că ONU discută cu autoritățile din Turcia despre "noi tabere de mari dimensiuni care ar putea fi înființate" în această țară după evacuarea orașului Alep.

Într-o înregistrare video postată pe contul de Facebook al Președinției, președintele sirian Bashar al-Assad, a salutat joi eliberarea orașului, unde evacuarea este în curs.

 

Assad a afirmat că sirienii scriu istorie prin alungarea rebelilor din Alep:”Odată cu eliberarea Alep-ului, se poate spune că situația s-a schimbat, nu doar pentru Siria, nu doar pentru regiune, ci pentru toată lumea”. Înregistrarea a fost făcută cu un telefon mobil.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră