Sigma TV: Marele plan Ceauşescu pentru Grecia

21 Iul 2015
Sigma TV: Marele plan Ceauşescu pentru Grecia
Un expert în criza din Grecia, economistul Zoltan Pogatsa, a găsit similitudini între România şi Grecia, două ţări foarte diferite, şi cu referire la două epoci diferite, scrie sigmalive.com, site-ul televiziunii greceşti Sigma Tv, secţiunea în limba engleză.

În anii 80, dictatorul comunist  Nicolae Ceauşescu a rambursat datoria României prin drenarea resurselor națiunii, iar rezultatul a fost colapsul economic și multe răni deschise. Ceva similar se întâmplă în Grecia. Dacă a existat vreodată un eșec politic clar și evident, atunci anii de austeritate impusă Greciei începând cu anul 2010 este opţiunea evidentă.

Gradul de degradare al Greciei este cunoscut: un colaps al economiei cu 25%, o creștere a datoriei  la un nivel greu de gestionat (180%), șomajul masiv (până la 30%)  și 60 % șomaj în rândul tinerilor, sărăcie larg răspândită. În cei cinci ani de măsuri de austeritate, povara fiscală netă pe partea de sus a societății a crescut cu nu mai mult de 9%, iar pe jumătatea inferioară cu 338%.

Cu toate acestea, Grecia este pe cale să treacă la o austeritate şi mai mare. Şi aceasta, în ciuda faptului că UE a adoptat Strategia de la Lisabona / Europa 2020 pentru competitivitate, care se referă la exact opusul măsurilor de acum: creșterea productivității prin investiții în capitalul uman.

Nu există nici o menţiune privind excluderea unui stat membru care este puternic îndatorat, iar strategia se aplică tuturor. Cu toate acestea, în realitate, strategia oficială proprie a UE este aproape abandonată.

Economistul mai susţine că nu i-a văzut pe reprezentanţii Comisiei Europene împingând Grecia să crească cheltuielile pentru educație sau de cercetare, în prezent scăzute, pentru a crește capacitatea țării de a produce valoare. Eurogrupul, un organism consultativ, informal, fără reguli formale și regulamente, permite numai un fel de filosofie economică: cel neoliberal bazat pe drenare resurselor. Grecia devine un Mare Plan nou Ceausescu, conchide analistul, explicând pe larg care e diferenţa între austeritate şi reformă.

Citiţi mai multe ştiri din Externe!





Alte stiri din Externe

Ultima oră