Shimon Peres, un lider iubit în străinătate. 1977: Momentul în care s-a convins de necesitatea păcii

28 Sep 2016 | scris de Marina Constantinoiu
Shimon Peres, un lider iubit în străinătate. 1977: Momentul în care s-a convins de necesitatea păcii


Un lider israelian foarte apreciat în străinătate, foarte respectat, cum puţini sunt, Peres a fost unul dintre artizanii celebrelor Acorduri de la Oslo (1993 şi 1995) dintre Israel şi Organizaţia pentru Eliberarea Palestinei (OEP). Aceste acorduri au pus bazele autonomiei palestiniene şi ar fi trebuit să ducă la încheierea unui trata de pace între cele două părţi.
Shimon Peres nu a încetat să creadă că pacea este posibilă, până în ultimele clipe ale vieţii. El, care a fost însărcinat, ca ministru de Externe, cu negocierile pentru Acordurile de la Oslo, de către o altă figură emblematică a Israelului, fostul premier Yitzhak Rabin, şi el laureat al Premiului Nobel pentru Pace.
Acordurile le-au adus câte un Premiu Nobel lui Peres, lui Rabin şi liderului palestinian, Yasser Arafat, în 1994. Momentul în care liderii israelieni şi liderul palestinian îşi dau mâna, la semnarea Acordurilor, rămâne unul istoric.
Soluţia a două state, israelian şi palestinian, coexistând în pace, este singura cale posibilă pentru a se pune capăt terorismului, violenţei şi urii, era convingerea lui Shimon Peres. În ciuda faptului că termenii Acordurilor nu au mai fost respectaţi de-a lungul anilor.
Shimon Peres a avut experienţa negocierilor pentru pace, căci a fost implicat şi în eforturile de obţinere a împăcării cu Egiptul şi Iordania, cele două state arabe cu care Israelul a şi semnat tratate de pace.
Cel care respingea, cândva, orice compromis cu ţările arabe ostile, declara că s-a convertit la ideea de pace după 1977 şi vizita istorică a preşedintelui egiptean Anwar el-Sadat la Ierusalim, care a deschis calea către primul tratat de pace arabo-israelian (1979). „Nu există alternativă la pace, războiul nu are sens”, spunea Shimon Peres în 2013. „Procesul de pace are un obiectiv clar: să existe un stat evreiesc denumit Israel şi un stat palestinian denumit Palestina, care să nu lupte unul cu celălalt, ci să trăiască împreună, în prietenie şi cooperare”, era convingerea fostului preşedinte israelian, plecat acum dintre noi. În Israel, aura lui de ultim supravieţuitor al unei generaţii de fondatori ai statului şi omniprezenţa sa de-a lungul deceniilor l-a impus drept o figură de seamă.
Născut în 1923 într-o familie înstărită din ceea ce atunci era Polonia, iar azi Belarus, Shimon Peres a emigrat în 1934 în Palestina mandatului britanic.
A fost luat sub aripa lui ocrotitoare de către David Ben Gurion, care a proclamat Statul Israel.
Ales în Knesset (Parlamentul israelian) în 1959, el i-a fost membru aproape fără întrerupere până când a ajuns la Preşedinţia Israelului, în 2007.

UPDATE

Președintele Klaus Iohannis i-a transmis miercuri omologului său israelian, Reuven Rivlin, un mesaj de condoleanțe la moartea lui Shimon Peres, afirmând că acesta a fost un lider cu adevărat vizionar.
"Shimon Peres va rămâne în amintirea noastră și a întregii umanități ca una dintre personalitățile lumii pentru care nu există comparații, un lider cu adevărat vizionar, prin întreaga sa activitate politică de prim-ministru și președinte al Israelului, părinte fondator al statului Israel, luptător neobosit pentru o soluție durabilă în Procesul de Pace din Orientul Mijlociu și laureat al Premiului Nobel pentru Pace. A fost un adevărat om de stat, pentru care pacea a reprezentat mereu o cale de urmat, cu o profundă încredere în umanitate și progres. În România, ne vom aminti mereu de prietenia sa sinceră și profundă față de poporul român, Shimon Peres fiind primul președinte israelian care a vizitat țara noastră în anul 2010", se arată în mesajul președintelui Iohannis.

Potrivit Administrației Prezidențiale, Klaus Iohannis va participa vineri la funeraliile fostului președinte al Statului Israel Shimon Peres.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră