Corespondentul în Israel al RRA, despre Peres: "Avea o mare admiraţie pentru evreii originari din România"

28 Sep 2016 | scris de Marina Constantinoiu
Corespondentul în Israel al RRA, despre Peres:


Corespondentul Radio România Actualităţi (RRA) la Ierusalim, Dragoş Ciocîrlan, un fin cunoscător al realităţii israeliene, s-a numărat printre jurnaliştii privilegiaţi care i-au luat interviuri lui Shimon Peres.
„L-am cunoscut personal şi am avut onoarea să-mi acorde trei interviuri, ultimul la reşedinţa preşedinţilor Statului Israel de la Ierusalim, când a vorbit emoţionant despre legăturile dintre Israel şi România”, ne-a declarat Dragoş Ciocîrlan.
Shimon Peres a fost un prieten al României, a vizitat România de câteva ori şi a onorat Ziua naţională organizată de misiunea diplomatică a României în Israel.
Fostul preşedinte israelian a avut şi două întâlniri la nivel înalt, de şefi de stat, cu omologul său român Traian Băsescu.
În perioada 31 mai-2 iunie 2009 a avut loc vizita de stat în Israel a preşedintelui de atunci al României, Traian Băsescu, la invitaţia omologului său israelian.
Ulterior, la invitaţia preşedintelui României, Traian Băsescu, în perioada 11-13 august 2010, Shion Peres a efectuat o vizită de stat în România, prima a unui şef de stat israelian în ţara noastră.
Atunci, Shimon Peres a avut convorbiri oficiale cu preşedintele României, cu premierul, cu preşedintele Senatului şi preşedintele Camerei Deputaţilor.
Până în 1990, între România şi Israel nu au avut loc vizite la nivel de şefi de stat, fiind totuşi de remarcat prezenţa în România a unor lideri marcanţi precum Golda Meir, Menahem Begin şi alţii, subliniază Ministerul român al Afacerilor Externe (MAE).
Primul contact la nivel de preşedinţi a avut loc în septembrie 1991, prin vizita de stat în Israel a lui Ion Iliescu.
„Shimon Peres avea o mare admiraţie pentru evreii originari din România, despre care spunea că au venit în linişte şi s-au integrat în Israel”, afirmă Dragoş Ciocîrlan.
El reaminteşte că Shimon Peres a fost prim-ministru, ministru al Apărării, ministru de Exerne şi a condus alte opt ministere de-a lungul unei cariere politice de aproape 70 de ani.
Shimon Peres s-a născut în Polonia şi a venit împreună cu familia la vârsta de 11 ani, a crescut la Tel Aviv.

În imagine, Shimon Peres, la împlinirea vârstei de 93 de ani.

Peres aniversare

UPDATE

Președintele Klaus Iohannis i-a transmis miercuri omologului său israelian, Reuven Rivlin, un mesaj de condoleanțe la moartea lui Shimon Peres, afirmând că acesta a fost un lider cu adevărat vizionar.
"Shimon Peres va rămâne în amintirea noastră și a întregii umanități ca una dintre personalitățile lumii pentru care nu există comparații, un lider cu adevărat vizionar, prin întreaga sa activitate politică de prim-ministru și președinte al Israelului, părinte fondator al statului Israel, luptător neobosit pentru o soluție durabilă în Procesul de Pace din Orientul Mijlociu și laureat al Premiului Nobel pentru Pace. A fost un adevărat om de stat, pentru care pacea a reprezentat mereu o cale de urmat, cu o profundă încredere în umanitate și progres. În România, ne vom aminti mereu de prietenia sa sinceră și profundă față de poporul român, Shimon Peres fiind primul președinte israelian care a vizitat țara noastră în anul 2010", se arată în mesajul președintelui Iohannis.

Potrivit Administrației Prezidențiale, Klaus Iohannis va participa vineri la funeraliile fostului președinte al Statului Israel Shimon Peres.

UPDATE

Numeroși șefi de stat și de guvern și-au anunțat prezența la funeraliile fostului președinte israelian și laureat al Premiului Nobel pentru Pace Shimon Perez, care vor avea loc vineri la cimitirul de pe Muntele Hertzl din Ierusalim, anunță agenția EFE, preluată de agerpres.ro.
Conform presei israeliene, și-au anunțat deja prezența președintele Statelor Unite ale Americii, Barack Obama, și secretarul de stat, John Kerry. De asemenea vor fi prezenți la Ierusalim candidata democrată la președinția SUA Hillary Clinton și soțul ei, fostul președinte american Bill Clinton.

Este așteptat, de asemenea, și Papa Francisc. La funeralii ar urma să ia parte totodată demnitari din Marea Britanie, Canada și alte state din America de Sud, Asia și Africa.

Nu și-a anunțat prezența nici unul dintre șefii statelor arabe vecine.

Conform postului de televiziune israelian Canal 10, au început deja pregătirile pentru ceremonia de pe Muntele Hetzl. Shimon Peres va fi înmormântat între foștii premieri Yitzhak Rabin și Yitzhak Shamir.

Înainte de înmormântare, israelienii vor putea să își aducă omagiile fostului președinte joi în Parlamentul israelian (Knesset). Din acest motiv, camera legislativă și-a suspendat activitatea joi.

Forțele de securitate israeliene vor impune măsuri stricte în următoarele zile, iar presa israeliană citată de EFE se așteaptă la cea mai mare desfășurare de forțe din ultimele două decenii.

Vi-l prezentăm pe Shimon Peres interpretând o melodie dedicată Israelului, alături de un grup de copii şi în prezenţa unor politicieni şi militari israelieni.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră