La Haga se pun bazele unui serviciu secret al Uniunii Europene

05 Ian 2016 | scris de Istvan Deak
La Haga se pun bazele unui serviciu secret al Uniunii Europene


Jurnaliștii de la cotidianul german Die Welt susțin că noul serviciu secret va fi un centru de apărare, care se va acționa ca o celulă de criză. Serviciile vor face schimb de informații despre posibili atacatori și finanțări ale terorismului, dar vor prelua și sarcini de coordonare.
Inteligence Cell va lua naștere la inițiativa Olandei, Luxemburgului și a Germaniei.

Citește și: Reacția UE la atentatele teroriste: întărirea Europol și un registru cu numele pasagerilor

Încă din 2004 există un serviciu secret european sub denumirea de Counter-Terrorism-Group (CTG) care reunește serviciile secrete interne din cele 28 de state UE plus cele din Norvegia și Elveția.
În cadrul CTG, agenții se ocupă cu combaterea teroriștilor islamiști și fac schimb de informații despre cazuri specifice. Directorul CTG este Rob Bertholee, șeful serviciului de informații din Olanda, AIVD.
Ministrul de Interne al Germaniei, Thomas de Maizeire, a anunțat încă de sâmbătă o mai strânsă cooperare între serviciile secrete “prietene”.
“Germania este și rămâne o țintă pentru teroriștii islamiști, De aceea avem nevoie de o colaborare mai bună și mai eficientă între serviciile secrete din statele partenere”, a subliniat și unul dintre liderii SPD, Thomas Oppermann.
În cazul în care nu se va ajunge la un acord la nivelul statelor UE, Germania pregătește o variantă de rezervă, în care Inteligence Cell ar reuni doar serviicile secrete interne din Franța, Germania, Austria, statele Benelux și statele scandinave.

Citește și: Europarlamentar britanic: Oamenii acceptă că sunt monitorizaţi pe reţelele de socializare, dar nu ştiu cum

Alte stiri din Externe

Ultima oră