Serviciile de informații ucrainene și occidentale au facilitat atacul de la Moscova, spune șeful FSB

26 Mar 2024
Serviciile de informații ucrainene și occidentale au facilitat atacul de la Moscova, spune șeful FSB

Alexander Bortnikov, Șeful serviciului de informatii FSB din Rusia a sugerat că Marea Britanie, SUA și Ucraina ar fi putut fi în spatele atacului la sala de concerte de la Moscova, care a ucis vineri peste 130 de persoane, scrie Le Monde

„Credem că acțiunea a fost pregătită atât de islamiștii radicali înșiși, cât și, bineînțeles, facilitată de serviciile speciale occidentale și că serviciile speciale ucrainene înseși sunt direct implicate ”, a declarat Alexander Bortnikov, directorul serviciilor de securitate ruse, citat de agenţia de ştiri de stat RIA Novosti.

Acest atac, care a provocat moartea a cel puțin 139 de persoane, a fost revendicat de gruparea jihadistă Statul Islamic. Kiev și Occidentul au negat cu fermitate orice relație între autoritățile ucrainene și autorii acestui atac.

Bortnikov a mai spus că presupușii autori ai atacului ar fi fost așteptați „ca niște eroi” în Ucraina. „Sponsorul nu a fost încă identificat ”, a clarificat el totuși. Pentru Vladimir Putin, „islamiştii radicali” au fost cei care au efectuat atacul, dar „ceea ce îi interesează [pe ruşi] este sponsorul (...) . Ne întrebăm cine beneficiază de asta. Această atrocitate poate fi un nou episod din seria încercărilor celor care, din 2014, luptă cu [Rusia] prin [Ucraina]  ” , a spus el.

Statul Islamic și-a revendicat responsabilitatea, iar SUA au spus că informațiile sale indică ISIS-K - o ramură afgană a ISIS - a fost responsabilă.

Ucraina a negat deja orice implicare.

Alte stiri din Externe

Ultima oră