STUPOARE ÎN FRANŢA. Criminalul de la Nisa, într-un selfie cu fostul primar al oraşului

24 Dec 2016 | scris de Marina Constantinoiu
STUPOARE ÎN FRANŢA. Criminalul de la Nisa, într-un selfie cu fostul primar al oraşului


La stânga, Mohamed Lahouaiej Bouhlel, autorul atentatului de la Nisa, din 14 iulie 2016, soldat cu 85 de morţi. Este cel care fixează camera telefonului. La dreapta, un bărbat în costum negru şi cămasă albă, numai zâmbet. Este Christian Estrosi, fostul primar din Nisa!

Această imagine face parte din numeroasele fotografii găsite în computerul teroristului, scrie lexpress.fr. Ea aminteşte de o alta, cu Amedy Coulibaly, atentatorul de la supermarketul evreiesc din Paris, la Palatul Elysee, în 2009. O formă de fascinaţie pentru puterea politică din Franţa a teroriştilor, probabil...

Printre fotografiile găsite în computerul teroristului de la Nisa unele prezintă mulţimea pe Promenade des Anglais, privind focurile de artificii de Ziua Franţei, ba chiar şi infrastructura temporară instalată pe trotuare, scrie site-ul de investigaţii francez Mediapart.

Toate aceste imagini aparţinând ucigaşului de la Nisa fac parte dintr-un lot care datează din 15 august 2015, adică înainte cu 11 luni de carnajul de pe Promenade des Anglais din superbul oraş francez.

 

Să fi avut planuri încă de pe atunci criminalul, date fiin numărul mare de oameni din oraş şi ambianţa estivală de la malul mării?

Dacă atentatul era pregătit deja de un an, atunci de a spus Guvernul că teroristul se radicalizase în numai câteva zile?

Dincolo de aceste fotografii, Mediapart acuză. Este vorba despre rateurile politicii de securitate duse de Christian Estrosi. Acesta răspunde că va depune plângere pentru defăimare la adresa site-ului, apărându-şi reţeaua de videosupraveghere din oraş.

Culmea, acelaşi Estrosi se mira, a doua zi după atentatele de la Charlie Hebdo şi de la Hyper Casher, din Paris, că forţele de ordine nu au reuşit să îi oprească pe atentatori. El se declara atunci convins că Parisul, dacă ar fi dispus de reţeaua de camere video de care dispune oraşul ui, fraţii Kouachi n-ar fi trecut de trei intersecţii fără să fie opriţi şi reţinuţi.

Cu toate astea, în dimineaţa zilei de 13 iulie 2016, Mohamed Lahouaiej Bouhlel îşi conducea timp de 30 de minute camionul de 19 tone pe trotuarul Promenadei Englezilor – care era închisă circulaţiei pentru camioane – fără să fie oprit. El a repetat aceste manevre de trei ori, susţine Mediapart.

De fiecare dată scena este filmată, dar poliţia municipală nu reacţionează. Potrivit site-ului de investigaţii, teroristul repera locurile deja de două zile. În total 11 zile a făcut-o!

Primăria se apără într-un comunicat: „Reamintim că toate imaginile din oraşul Nisa au fost foarte utile în gestionarea nopţii de 14 spre 15 pentru a ajuta ancheta. Ele sunt în permanenţă utilizabile şi vizionate atât de Poliţia municipală, cât şi de Poliţia naţională. Promenade des Anglais este un loc în care se fac livrări de marfă pentru restaurante şi vânzătorii de pe plajă, iar asta se întâmplă 7 zile din 7. Camerele video nu vor înlocui niciodată serviciile de informaţii”.

Alte stiri din Externe

Ultima oră