Șeful ONU spune că este „șocat” de „interpretările greșite” ale declarației sale cu privire la Israel

25 Oct 2023
Șeful ONU spune că este „șocat” de „interpretările greșite” ale declarației sale cu privire la Israel

Secretarul general al ONU spune că este „șocat” de „interpretările greșite” ale declarației sale la Consiliul de Securitate, numind interpretarea „falsă” scrie CNN

António Guterres a încercat să „clarifice lucrurile” recitindu-și declarațiile din ziua anterioară, la o apariție improvizată la controlul Consiliului de Securitate al ONU, miercuri, la New York.

„Este important să recunoaștem, de asemenea, că atacurile Hamas nu au avut loc într-un vid”, a spus Guterres. „Poporul palestinian a fost supus unei ocupații sufocante de 56 de ani. Ei și-au văzut pământul în mod constant devorat de așezări și afectat de violență; economia lor s-a înăbușit; oamenii lor au fost strămutați și casele lor au fost demolate”.
„Dar nemulțumirile poporului palestinian nu pot justifica atacurile îngrozitoare ale Hamas. Și aceste atacuri îngrozitoare nu pot justifica pedeapsa colectivă a poporului palestinian. Excelențe, chiar și războiul are reguli”, a spus el marti declansând furia Israelului

Guterres a reiterat miercuri că a condamnat fără echivoc „actele de teroare îngrozitoare și fără precedent din 7 octombrie ale Hamas în Israel”.

Șeful ONU a recunoscut că „a vorbit despre nemulțumirile poporului palestinian”, subliniind totodată că a spus că „nu poate justifica atacurile îngrozitoare ale Hamas”.

Acest lucru vine în momentul în care a izbucnit o dispută diplomatică între Israel și Națiunile Unite, oficialii israelieni cerând demisia Secretarului General și oprirea vizelor pentru oficialii ONU.

Alte stiri din Externe

Ultima oră