Șeful autorității fiscale de la Kiev acuzat de fraudă de milioane de dolari

01 Feb 2023
Șeful autorității fiscale de la Kiev acuzat de fraudă de milioane de dolari

Anchetatorii ucraineni au făcut publice fotografii cu bunurile găsite în timpul unei percheziții în locuința șefului adjunct al autorității fiscale din Kiev, Oksana Datiy, care este acuzată și că „s-a uitat în altă parte” asupra taxelor neplătite de 45 de miliarde de grivne ucrainene (1,2 miliarde de dolari), scrie La Repubblica

Măsura face parte dintr-o anchetă mai amplă anticorupție din Ucraina. Biroul de Investigații de Stat (SBI) a declarat că a găsit sute de mii de dolari în numerar, precum și ceasuri și mașini de lux, în casa lui Datiy. 

Potrivit SBI, șeful autorității fiscale de la Kiev, „împreună cu alți membri ai comisiei, a luat decizii cu privire la respectarea sau nerespectarea criteriilor de risc ale contribuabililor fără temei juridic, ceea ce a dus la consecințe grave”, „funcționarii fiscali” nu au observat anumite operațiuni obținând plata sistematică pentru „serviciile” lor”, a spus SBI într-un comunicat, citat de presa ucraineană.

Perchezițiile de astăzi au loc la câteva zile după demisia unui număr de oficiali ucraineni de rang înalt, pe fondul unui scandal privind achiziționarea de provizii pentru vreme de război către Ministerul Apărării.

Acuzațiile urmează perchezitiei asupra uneia dintre cele patru case ale Oksanei Datiy ca parte a campaniei anticorupție a lui Volodymyr Zelenskiy.

Anchetatorii au susținut că stilul de viață al femeii nu se potrivea cu venitul ei declarat în calitate de șef al biroului fiscal principal al capitalei. Se spune că ea deține trei apartamente în oraș cu o valoare totală de 1 milion de dolari (811.640 de lire sterline), o casă lângă Kiev în valoare de aproximativ 200.000 de dolari și două mașini împreună în valoare de aproximativ 150.000 de dolari, scrie The Guardian

De asemenea, s-a descoperit că șoferul ei avea o mașină de 100.000 de dolari înmatriculată pe numele său, deși „venitul bărbatului în ultimii ani nu a fost mai mare de 8.000 de dolari”, a susținut SBI.

În timpul unei percheziții la casa femeii, anchetatorii au mai găsit 158.000 de dolari, 530.000 de grivne ucrainene (11.647 de lire sterline) și 2.200 de euro (1.944 de lire sterline) în numerar și o serie de bijuterii scumpe, îmbrăcăminte de designer și ceasuri de aur de lux. 

Alte stiri din Externe

Ultima oră