Şeful guvernului regional al Cataloniei, însurat cu o româncă

11 Ian 2016 | scris de Gabriela Antoniu
Şeful guvernului regional al Cataloniei, însurat cu o româncă

Marcela Topor, Mars pentru prieteni, are 38 de ani şi este jurnalistă la ziarul în limba engleză "Catalonia Today" şi realizatoare de interviuri, tot în limba engleză, la postul Tv El Punt Avui, deşi vorbeşte fluent catalana. Ea este descrisă ca fiind discretă, timidă şi cu 15 ani mai tânără decât şeful guvernului catalan pe care l-a cunoscut la sfîrşitul lui '90, cu ocazia unui festival de teatru amator din Girona.

După ce s-au cunoscut la Girona, Carles Puigdemont a venit în România pentru a-şi întări relaţia cu Marcela Topor. Ea s-a mutat  apoi în oraşul catalan unde a obţinut un job la "Catalonia Today". Căsătoria lor a fost oficiată într-o comunitate de români din Girona.

Marcela Topor şi Carles Puigdemont au împreună două fetiţe: Margalida, 8 ani, şi Maria, 6 ani. Ea s-a dovedit înţeleaptă şi înţelegătoare cu soţul său, fiind conştientă de cerinţele unor funcţii precum cea de primar, iar acum de şef al guvernului catalan, subliniază El Periodico.

Ca şef al Guvernului catalan, Puigdi, cum e alintat, a trebuit să înfrunte ironiile legate de originea soţiei lui, fiind numit "noul Nicolae Ceauşescu al Cataloniei". El Periodico adaugă că Marcela Topor, copil fiind, a suferit din cauza restricţiilor şi a cozilor la alimente din timpul lui Ceauşescu.

Carles Puigdemont împărtăşeşte cu soţia sa nu numai idei politice, ci şi preocupări profesionale. El a fost editor la publicaţia "El Punct" de unde şi-a luat un an sabatic pentru calători ca jurnalist prin Europa. A scris o serie de articole despre naţiunile fără stat şi oraşele europene şi a scos o carte intitulată "Cata... què?", în 1994.

Carles Puigdemont a fost învestit, duminică, şef al Executivului Cataloniei, iar Marcela Topor a fost prezentă la ceremonia din Parlamentul de la Barcelona.După învestire, el a spus că obiectivul său principal este procesul de independenţă şi înfiinţarea unor instituţii fundamentale, precum o bancă a Cataloniei şi o instituţie fiscală a regiunii.

Alte stiri din Externe

Ultima oră