Se întâmplă și la case mai mari. Ministerul francez de Justiție a angajat 40.000 de oameni la negru

02 Sep 2015
Se întâmplă și la case mai mari. Ministerul francez de Justiție a angajat 40.000 de oameni la negru
Guvernul francez dă un exemplu prost? Ministerul Justiției  este aspru criticat de un raport al inspecției interministeriale pentru angajarea a 40.000 de persoane nedeclarate. Situația este în curs de reglementare, dă asigurări Cancelaria. Raportul inspecțiilor generale ale Finanțelor, Serviciilor judiciare și Afacerilor Sociale, citate de mai multe mijloace de informare în masă franceze, evaluează la circa 50.000 numărul ”colaboratorilor ocazionali ai serviciului public” angajați de diferite ministere, dintre care doar la Ministerul Justiției erau 40.500.

Acești angajați sunt interpreți, experți sau mediatori și lucrează în regim de ”colaboratori ocazionali ai serviciului public” (COSP). Ei sunt deseori chemați să intervină zilnic în diverse probleme și considerați drept prestatori de servicii, remunerați cu ora, reiese din raportul realizat în vara lui 2014 și dezvăluit de revista Le Canard enchaine.

Documentul, care subliniază că această practică este foarte veche, apreciază că în caz de acțiuni colective în justiție, costul pentru finanțele publice ar fi de ordinul a unei jumătăți de miliard de euro. Deja au fost depuse câteva plângeri individuale, în special din partea unor traducători. Aceștia nu au niciun contract salarial și nicio protecție socială.

Ministrul Christiane Taubira dorește să rezolve problema, iar un decret este prevăzut pentru 2016, pentru clarificarea statutului lor, prin achitarea progresivă a cotizațiilor sociale, scrie lexpress.fr.

Această regularizare va avea un cost pentru stat, dar și pentru acești colaboratori, ale căror salarii erau cu 30% mai mari, pentru că nu le erau reținute taxele și impozitele. (M.C)

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră