BBC News dezvăluie amănunte intime din viața Papei Ioan Paul al II-lea: A avut o relație "intensă" cu o femeie căsătorită (VIDEO)

16 Feb 2016 | scris de Veronica Micu
BBC News dezvăluie amănunte intime din viața Papei Ioan Paul al II-lea: A avut o relație

Ani la rând, cele peste 350 de scrisori trimise de Ioan Paul al II-lea Annei-Teresa Tymieniecka, filosoafă americană de origine poloneză, au fost ascunse de ochii publicului, documentele fiind descoperite la Biblioteca națională poloneză de Edward Stourton, jurnalist BBC.

Ziaristul susține că prietenia celor doi a fost extrem de „intensă”, dar că nu există nicio dovadă a încălcării jurământului de castitate de către Papă.

Prietenia dintre cei doi a început în 1973, atunci când Tymieniecka l-a contactat pe cardinalul Karol Wojtyla, pe vremea aceea arhiepiscop de Cracovia, pentru a discuta o carte de filosofie pe care acesta o scrisese. În urma acestei discuţii, Anna-Teresa Tymieniecka a călătorit din Statele Unite până în Polonia pentru a discuta cu arhiepiscopul.

La scurt timp după întâlnire, cei doi au început să corespondeze. La început, scrisorile erau formale, însă, pe măsură ce prietenia celor doi creștea, ele deveneau din ce în ce mai intime.

Scrisorile „sunt cea mai extraordinară fereastră spre viața privată a uneia dintre cele mai celebre personalități ale istoriei”, declară Edward Stourton.

"Draga mea Teresa, am primit cele trei scrisori. Îmi spui că ești extrem de tristă, dar nu am găsit niciun răspuns la aceste cuvinte”, scria cel care avea să devină Papa Ioan Paul al II-lea într-o scrisoare din 1976.

În 1974, Karol Wojtyla îi mărturisea prietenei sale că reciteşte scrisorile ei, pentru că i se par "pline de substanţă şi adânc personale".

"Erau mai mult decât prieteni, dar mai puțin decât iubiți", spune Stourton, care precizează că în scrisori nu a găsit nicio dovadă a încălcării jurământului de castitate din partea lui Ioan Paul al II-lea.

Corespondența arată "o luptă aprigă pentru a sufoca ceea ce era fără îndoială o relație foarte intensă", mai spune jurnalistul britanic.

Marsha Malinowski, dealer de manuscrise rare, care a negociat vânzarea scrisorilor, spune că ea crede ca Tymieniecka s-a îndrăgostit de cardinalul Wojtyla încă din primele zile ale relației lor. "Eu cred că acest lucru este pe deplin reflectat în corespondența lor", a declarat Malinowski pentru BBC.

Papa Ioan Paul al II-lea a murit în 2005, în 2014 fiind declarat sfânt.

anna

Alte stiri din Externe

Ultima oră