Şcolile din Teheran, închise duminică din cauza poluării

19 Dec 2015 | scris de Gabriela Antoniu
Şcolile din Teheran, închise duminică din cauza poluării

"Toate unităţile şcolare din Teheran şi din câteva oraşe din provincie îşi suspendă cursurile duminică, din cauza poluării", a declarat Esfandiar Chaharband, un responsabil al educaţiei din Teheran, citat de agenţia Mehr.

Maşinile vechi şi lipsa unor reglementări privind emisiile de gaze sunt principale cause ale poluării în oraşele iraniene, smogul fiind responsabil de moartea a mii de persoane, acesta provocând boli respiratorii.

"Cele mai importante surse de poluare în Teheran sunt motocicletele şi maşinile fără convertor catalitic", a declarat Khosro Sadegh-Niat, responsabil în domeniul sănătăţii, citar de agenţia de stat iraniană, IRNA.

Teheranul, cu o populaţie de 12 millioane de locuitori, este afectat de poluare şi din cauza poziţiei geografice. Oraşul se află în apropierea munţilor Alborz care formează un bazin ce împiedică ventilarea aerului. Poluarea este mai severă iarna când aerul rece împiedică smogul să se ridice de la sol.

Acum trei ani, peste 4000 de persoane au decedat din cauza bolilor respiratorii, iar autorităţile au dat vina pe smog. De atunci, guvernul preşedintelui Hassan Rouhani s-a angajat să combată poluarea și a luat unele măsuri, cum ar fi conversia vehiculelor la combustibil curat. Luna trecută, Ayatollahul Ali Khamenei a emis un set de directive de mediu și a cerut guvernului să sprijine investițiile în energie verde.

Alte stiri din Externe

Ultima oră