Renunţarea la Schengen ar putea costa între 470 şi 1.400 de miliarde de euro în zece ani

23 Feb 2016 | scris de Marina Constantinoiu
Renunţarea la Schengen ar putea costa între 470 şi 1.400 de miliarde de euro în zece ani


Fundaţia germană tocmai a dat publicităţii un studiu al Institutului Prognos care încearcă să estimeze costurile unei reinstalări a controalelor la frontierele Europei, un scenariu din ce în ce mai probabil pe fondul crizei refugiaţilor, care s-ar traduce prin creşteri masive ale costurilor şi preţurilor, potrivit autorilor.
Într-un scenariu optimist, costurile de producţie din UE s-ar ridica cu 1%, reprezentând un cost cumulat de 470 de miliarde de euro din Produsul Intern Brut (PIB) al UE pe zece ani (2016-2025).
Factura ar fi de 77 de miliarde de euro pentru Germania, şi de 80 de miliarde de euro pentru Franţa.
Costurile suplimentare ar avea repercusiuni în afara Europei, prin creşterea preţurilor importurilor. Studiul cifrează costurile în plus pentru economia americană la 91 de miliarde de euro în zece ani şi 95 de miliarde pentru China.
PIB-ul anual al UE este de ordinul a 15.000 de miliarde de euro, cel al Germaniei de peste 3.000 de miliarde.
Un scenariu pesimit, în care costurile de producţie ar creşte în medie cu 3%, ar avea ca efect un cost pentru UE de 1.400 de miliarde de euro, dintre care 235 pentru Germania şi 244 de miliarde pentru Franţa.
„Dacă frontierele sunt reinstalat, creşterea deja slăbuţă a Europei va fi sub o şi mai mare presiune”, a comentat Aart De Geus, preşedintele Fundaţiei Bertelsmann. „În final, cetăţenii sunt cei care vor plăti facturile”, a mai spus acesta, potrivit lesechos.fr.
Spaţiul Schengen a fost instituit acum 30 de ani şi numără acum 26 de ţări, dintre care 22 sunt membre UE.

Alte stiri din Externe

Ultima oră