SCANDAL ÎN FRANȚA. Meteo France n-a fost în stare să prevadă dezastrul din regiunea Cannes?

05 Oct 2015
SCANDAL ÎN FRANȚA. Meteo France n-a fost în stare să prevadă dezastrul din regiunea Cannes?
Echivalentul în cantitate de apă a două luni de ploaie, adunat în numai două ore! Asta s-a petrecut în regiunea Cannes, de pe Coasta de Azur, în noaptea de sâmbătă spre duminică. Un episod meteo de o violență extremă, cu consecințe dramatice: 18 morți și 3 persoane date dispărute în întreaga regiune Alpes-Maritimes.

Victimele au fost prinse în capcana apelor sub un tunel la Vallauris-Golfe Juan, sau într-o parcare subterană la Mandelieu-la-Napoule sau s-au înecat într-un azil inundat la Biot.

Duminică dimineață, Eric Ciotti, președintele consiliului general al Alpes-Maritimes se întreba deja pe contul său de Twitter dacă nu cumva codul portocaliu, foarte frecvent în acel departament, a fost suficient pentru a alerta populația în legătură cu evenimente de o violență atât de rară.

Se subînțelege întrebarea: e eșuat Meteo France în evaluarea riscului meteorologic? Trebuia dat cod roșu, lucru care i-ar fi determinat pe oameni să își restrângă deplasările, iar numărul victimelor ar fi putut fi mai mic?

Meteo France a plasat sâmbătă șase departamente din Alpes-Maritimes sub cod portocaliu. Serviciul meteo prevedea ploi puternice și furtuni care ar fi putut provoca inundații.

Conform regulamentelor în caz de cod portocaliu, autoritățile au cerut prudență în departamentele vizate, în special din partea persoanelor care ar fi trebuit să se deplaseze dintr-un loc în altul. Dar situația s-a agravat, iar sâmbătă era caz de cod roșu.

Cei de la Meteo France au explicat că modelul lor de previziuni le-a permis balizarea zonei care urma să fie afectată de acest sistem de celule furtunoase foarte violente, dar de aici și până la a preciza că una dintre ele va parcurge un sector atât de redus, cu o astfel de intensitate, este, la nivelul actual de cunoștințe, imposibil.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră