Nobelul pentru Pace merge în acest an la preşedintele Columbiei

07 Oct 2016 | scris de Magda Marincovici
Nobelul pentru Pace merge în acest an la preşedintele Columbiei

Decizia Academiei Regaloe Suedeze de Ştiinţe a surprins, în condiţiile în care columbienii au respins prin vot la referendum acest pact semnat cu rebelii. Câştigătorul a fost desemnat de o comisie specială formată din cinci membri, aleşi de Parlamentul norvegian. Anul acesta au fost 376 de nominalizări: 228 de persoane şi 148 de organizaţii.

Juan Manuel Santos a promis, totuşi, să pună în operă planul de pace deşi cetatenii columbieni au respins, la limita, acordul intr-un referendum organizat duminica. Mulţi columbieni au considerat că acordul este prea îndulgent cu gherilele FARC (Forţele Armate Revoluţionare din Columbia).

Președinta Comitetului Nobel norvegian, Kaci Kullmann Five, a apreciat însă că 'faptul că majoritatea votanților a spus 'nu' acordului de pace nu înseamnă neapărat că procesul de pace este mort'.
 
Pentru Columbia ar fi 'un adevărat pericol ca procesul de pace să se întrerupă', a mai apreciat Comitetul Nobel.

 

Printre personalităţile favorite la Nobelul pentru Pace din acest an s-au aflat Papa Francisc, medicul congolez Denis Mukwege, fostul analist CIA, Edward Snowden, dr şi cancelarul german Angela Mekel. 

 

 

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră