63% dintre americani cred că lui Biden îi lipsește capacitatea mentală pentru a ocupa funcția de președinte

04 Mar 2024
63% dintre americani cred că lui Biden îi lipsește capacitatea mentală pentru a ocupa funcția de președinte

Un sondaj realizat de Associated Press și NORC Center for Public Affairs Research a constatat că 63% dintre americani au îndoieli cu privire la capacitățile mentale ale președintelui.

Un sondaj Associated Press arată că o parte din ce în ce mai mare de adulți din SUA se îndoiește că președintele Joe Biden, în vârstă de 81 de ani, are memoria și acuitatea pentru această slujbă, transformând viitorul său discurs despre starea Uniunii într-o audiere în timp real pentru un al doilea mandat.

Aproximativ 6 din 10 spun că nu sunt foarte  încrezători sau nu sunt deloc încrezători în capacitatea mentală a lui Biden de a ocupa eficient funcția de președinte, potrivit unui nou sondaj realizat de The Associated Press-NORC Center for Public Affairs Research. Aceasta este o ușoară creștere față de ianuarie 2022, când aproximativ jumătate dintre cei chestionați și-au exprimat îngrijorări similare.

Este posibil ca Biden să abordeze aceste provocări și multe altele în discursul său de joi privind starea Uniunii, în timp ce încearcă să-i convingă pe americani că merită un alt mandat.

Doar 38% dintre adulții din SUA aprobă modul în care Biden își desfășoară slujba de președinte, în timp ce 61% dezaprobă.

Există o mare nemulțumire cu privire la modul în care Biden se ocupă de o varietate de probleme, inclusiv economia, imigrația și politica externă.

Aproximativ 4 din 10 americani aprobă modul în care Biden abordează fiecare dintre aceste probleme: îngrijirea sănătății, schimbările climatice, politica de avort și conflictul dintre Rusia și Ucraina. Dar oamenii sunt mai puțin mulțumiți de modul în care Biden gestionează imigrația (29%), conflictul dintre israelieni și palestinieni (31%) și economia (34%) - toate acestea vor apărea probabil în discursul dinaintea unei sesiuni comune a Congresului.

Aproape 6 din 10 (57%) americani cred că economia națională este ceva sau mult mai proastă decât înainte ca Biden să preia mandatul în 2021. Doar 3 din 10 adulți spun că este mai bine sub conducerea sa. Totuși, oamenii sunt mai optimiști cu privire la starea propriilor conturi bancare: 54% spun că finanțele lor personale sunt bune.

Mulți respondenți la sondaj au fost profund pesimiști cu privire la alegerile lor probabile în noiembrie, din cauza vârstei și a riscului de declin cognitiv.

Președintele se confruntă cu presiuni suplimentare cu privire la vârsta sa după descrieri nemăgulitoare ale lui, conținute într-un raport al avocatului special, care nu recomanda urmărirea penală a lui Biden pentru manipularea greșită a înregistrărilor clasificate, spre deosebire de Trump care a fost acuzat pentru păstrarea de materiale clasificate în casa sa din Florida. Raportul spunea că memoria lui Biden era „neclară”, „defectuoasă”, „slabă” și avea „limitări semnificative”.

Biden a încercat să îndepărteze îngrijorările glumind pe marginea vârstei sale și vorbind despre gafele lui Trump. Cu toate acestea, vârsta președintelui este o responsabilitate care a umbrit realizările sale politice privind infrastructura, producția și abordarea schimbărilor climatice.

Aproximativ o treime dintre democrați au spus că nu sunt deloc sau nu sunt foarte încrezători în capacitatea mentală a lui Biden în noul sondaj, în creștere de la 14% în ianuarie 2022. Doar 40% dintre democrați au spus că sunt extrem sau foarte încrezători în abilități mentale ale lui Biden, aproximativ 3 din 10 spunând că sunt „oarecum” încrezători.

Și într-un risc major pentru Biden, independenții sunt mult mai susceptibili să spună că le lipsește încrederea în abilitățile sale mentale (80%), comparativ cu cele ale lui Trump (56%).

Republicanii sunt în general mai amabili cu capacitățile mentale ale lui Trump decât democrații cu cele ale lui Biden. În sondaj, 59% dintre republicani sunt extrem sau foarte încrezători că Trump are abilitățile mentale pentru a fi președinte. În plus, 20% sunt oarecum încrezători, iar 20% nu sunt foarte încrezători sau nu sunt deloc încrezători.

Dar dacă există un lucru asupra căruia democrații și republicanii pot fi de acord, este că probabilul candidat al celeilalte părți nu capacitatile mentale. Aproximativ 9 din 10 republicani spun că lui Biden nu are capacitatea mentală de a servi ca președinte, în timp ce o proporție similară de democrați spun asta despre Trump.

Sondajul a 1.102 adulți a fost efectuat în perioada 22-26 februarie 2024, folosind un eșantion extras din panoul AmeriSpeak bazat pe probabilitate al NORC, care este conceput pentru a fi reprezentativ pentru populația SUA. Marja de eroare de eșantionare pentru toți respondenții este de plus sau minus 4,1 puncte procentuale.

Alte stiri din Externe

Ultima oră