Sadiq Khan reales primar al Londrei pentru un al treilea mandat istoric

05 Mai 2024
Sadiq Khan reales primar al Londrei pentru un al treilea mandat istoric

Partidul Conservator aflat la putere de 14 ani în Regatul Unit a suferit cea mai mare înfrângere din ultimii 40 de ani la alegerile locale, scrie Le Figaro

Reculul electoral masiv al Partidului Conservator Britanic de guvernământ s-a intensificat sâmbătă, ultimele rezultate ale alegerilor locale confirmând marea victorie a laburiştilor, în special la Londra, unde Sadiq Khan a câştigat al treilea mandat, în aceste alegeri sub forma unui test final înainte alegerile legislative în câteva luni. În capitala britanică, Sadiq Khan a fost reales în mare parte pentru un al treilea mandat istoric, înfruntându-o pe conservatoarea Susan Hall, a anunțat presa britanică la încheierea numărării.

Deja vineri, primele rezultate arătau că conservatorii aflați la putere timp de 14 ani urmau să experimenteze cea mai mare înfrângere din ultimii 40 de ani pentru o alegere locală, în cadrul cărora alegătorii au fost chemați să voteze pentru un legislativ parțial - câștigat de laburist - și să reînnoiască unii dintre miile de aleși locali din Anglia și Țara Galilor, precum și unsprezece primari. Câștigurile substanțiale ale opoziției laburiste îi sporesc speranțele că liderul său, Keir Starmer, va ajunge în Downing Street după alegerile generale programate pentru sfârșitul acestui an.

„Să întoarcem pagina declinului”

„Astăzi sărbătorim începutul unei pagini întoarse, una dintre ultimele etape înainte de alegerile legislative ”, a salutat Keir Starmer sâmbătă la Mansfield, în East Midlands, unde a sărbătorit alegerea primarului laburist Clare Ward. „Să întoarcem pagina declinului și să lansăm reînnoirea națională cu Laburistii”, a adăugat el, promițând în special reconstruirea sistemului de sănătate în derivă, după ce l-a chemat cu o zi înainte pe prim-ministrul Rishi Sunak să convoace alegeri legislative.

Cu toate acestea, Rishi Sunak , care se confruntă cu diviziuni în rândurile sale, și-a apărat din nou politicile sâmbătă, în special planul său de deportare a migranților în Rwanda și reducerile sale de taxe. „Laburiștii nu au câștigat în locurile în care au recunoscut că trebuie să câștige” pentru a obține majoritatea la finalul următoarelor alegeri legislative. „Doar conservatorii au un plan” pentru țară, a asigurat el într-o rubrică publicată în ziarul conservator The Telegraph .

În total, laburiștii au câștigat peste 180 de locuri și vor conduce încă opt consilii locale, în timp ce conservatorii au pierdut peste 470 de locuri și au pierdut controlul a cel puțin zece consilii locale. Ascensiunea Reform UK, un partid naționalist și populist, fondat de campionul Brexit, Nigel Farage, este, de asemenea, un motiv de îngrijorare în rândul conservatorilor, care ar putea pierde voturi în fața lor la alegerile legislative. Nici pentru laburişti nu este totul roz, care a pierdut în special alegători din cauza poziţiei sale considerată de unii dintre alegătorii săi ca fiind prea pro-israeliană în conflictul dintre Israel şi Hamas din Gaza.

Puțin entuziasm

El a beneficiat mai mult de „o dorință (a alegătorilor) de a-i învinge pe conservatori” decât de „entuziasm” față de el, în timp ce participarea a rămas scăzută (sub 30% la majoritatea alegerilor locale), a estimat John Curtice, profesor de științe politice. Cu toate acestea, „nimic din aceste rezultate nu perturbă impresia de multă vreme că Laburiştii sunt pe cale să câştige următoarele alegeri generale ”, a spus el.

Pe lângă Londra, laburiștii au câștigat în această etapă opt din cele unsprezece alegeri municipale care s-au desfășurat în mai multe orașe mari din țară, precum Manchester, Liverpool, Leeds sau Sheffield (South Yorkshire), dar și în York și North Yorkshire, chiar acolo unde se află circumscripția primului ministru.

În timp ce numărătoarea este încă în desfășurare în aprig contestata West Midlands (Birmingham), conservatorii trebuie să se mulțumească pentru moment cu o singură victorie, odată cu realegerea primarului conservator din Tees Valley (est), Ben Houchen, a anunțat vineri Rishi Sunak care a alergat să-l felicite, văzând că este un semn că conservatorii încă pot întoarce lucrurile înainte de alegerile legislative. Această victorie este dovada că „conservatorii își țin promisiunea ”, a declarat el, lăudând în special succesul mai multor proiecte economice și spunând că este convins că alegătorii „și vor rămâne loiali” conservatorilor în timpul alegerilor legislative.

Alte stiri din Externe

Ultima oră