"Rușii pot fi la Kiev în septembrie și în vestul Ucrainei în octombrie" spune un general francez

10 Apr 2024
"Rușii pot fi la Kiev în septembrie și în vestul Ucrainei în octombrie" spune un general francez

Poate Rusia să câștige razboiul din Ucraina înainte de sfârșitul verii? Principalii lideri ai Ucrainei se așteaptă la o ofensivă majoră a Rusiei la sfârșitul primăverii, deoarece forțele Kremlinului continuă să câstige teren, scrie 20minutes

„Situația este destul de dificilă și tensionată”, a recunoscut duminică la televiziunea ucraineană Oleg Kalașnikov, purtătorul de cuvânt al unei brigade angajate la Chassiv Yar, nu departe de Bakhmut. Și s-ar putea agrava, deoarece liderii ucraineni se tem de o ofensivă majoră de la Moscova între sfârșitul lunii mai și începutul lunii iulie. Volodymyr Zelensky a spus acest lucru în timpul unui interviu acordat CBS pe 28 martie, iar șeful serviciilor de informații militare ucrainene a repetat acest lucru în acest weekend la televiziunea germană ARD .

Această amenințare este luată în serios de generalul Vincent Desportes pentru care nu putem exclude că „rușii vor fi la Kiev în septembrie și la Lviv [vestul țării] în octombrie”. „Suntem într-o situație critică”, avertizează el. Colonelul și istoricul Michel Goya este mai măsurat: „Ucrainenii dramatizează neapărat acest tip de situație [pentru a accelera sosirea ajutorului occidental] dar nu au neapărat elemente concrete pentru a ști dacă va fi sau nu o ofensivă majoră'

Întrebarea este dacă rușii au mijloacele pentru a duce o astfel de ofensivă. Pentru generalul Desportes, „dinamica a fost inversată în favoarea Rusiei, care și-a restabilit capacitatea de a lupta în timpul celui de-al doilea an de război”. „Astăzi, industria rusă produce mai multe arme decât înainte de război”, notează el. De exemplu, produce de două ori mai multe drone decât Ucraina." Și, de asemenea, să insiste asupra „profunzimii demografice a Rusiei care îi permite să țină frontul și să antreneze noi trupe” atunci când Ucraina le dedică în totalitate rezistenței atacurilor rusești.

Dacă Michel Goya constată mobilizarea în aprilie a 150.000 de recruți, precizează că ei trebuie mai întâi instruiți și că acest lucru necesită timp. „Poate fi o creștere a potențialului rusesc din vară, cu condiția ca toată lumea să fie echipată corect”, crede el. Dar până atunci, raportul de putere nu se va schimba prea mult. În patru luni, „rușii au cucerit echivalentul a două treimi din principatul Andorrei”, amintește el. Pentru moment, nu vedem cum ar putea avea mijloacele pentru a face mult mai bine."

O înaintare improbabilă, dar posibilă

Vremea însă va usca solul și va ușura manevrele și „dacă ucrainenii vor continua să economiseasca muniție, încetul cu încetul, raportul de putere va crește puțin în favoarea rușilor”. Colonelul prevede în special o continuare sau chiar o accelerare a atacurilor în Donbass, ca în Tchassiv Iar: „acest lucru uzează și îi pune pe ucraineni sub o presiune mare, dar sunt puține șanse să vedem ceva decisiv precum o mare înaintare sau o bruscă. prăbușirea frontului. »

„Această înaintare nu este probabilă, dar este pe deplin posibilă, iar dacă ar avea loc, ucrainenii probabil că nu ar fi în stare să o oprească”, se îngrijorează generalul Desportes, subliniind slăbiciunea rezervelor din partea Kievului. Acesta este motivul pentru care el face apel la sprijinirea Ucrainei cât mai repede posibil pentru a „închide frontul”. „De ce are nevoie?” Are nevoie de mijloace pentru a întări linia, adică beton, mine, obuze, arme antitanc, antiaeriene și anti-rețea pentru a sparge capacitățile de comandă rusești." 

„Dacă Congresul nu ajută Ucraina, Ucraina va pierde războiul”, a avertizat duminică Volodymyr Zelensky pentru a-i încuraja pe aleșii americani să elibereze ajutorul de 60 de miliarde de dolari promis de Joe Biden .

În defensivă, Ucraina poate întoarce valul? Pentru generalul Desportes, aceasta ar fi o greșeală în prioritățile sale: „azi nu este vorba de a avea în vedere un contraatac ucrainean care, de altfel, probabil că nu va avea loc niciodată." 

Michel Goya leagă o posibilă inițiativă de la Kiev de un aflux masiv de muniții: „într-un război de poziții ca acesta, dacă vrei să ataci o poziție înrădăcinată cu șanse mari de a o cuceri, trebuie să neutralizezi apărarea și asta trece printr-o grindină de obuze." Din nefericire pentru ucraineni, nu au aceste obuze. „Pentru moment, ucrainenii nu pot organiza o operațiune ofensivă la scară largă”, notează istoricul. Ei trebuie să-și reconstruiască puterea de foc, dar nici măcar nu știm când va fi de fapt posibil acest lucru."

Alte stiri din Externe

Ultima oră