Rusia spune că va trata avioanele F-16 din Ucraina ca pe o escaladare deoarece sunt capabile să utilizeze arme nucleare

07 Mai 2024
Rusia spune că va trata avioanele F-16 din Ucraina ca pe o escaladare deoarece sunt capabile să utilizeze arme nucleare

Ministerul de Externe rus a declarat că va considera livrarea avioanelor drept o „provocare intenționată”. Între timp, avioanele de război deja folosite de Ucraina pot fi echipate din punct de vedere tehnic și pentru a desfășura arme nucleare, scrie Business InsiderDeclarațiile Moscovei privind armele nucleare sunt total iresponsabile, spune purtătorul de cuvânt al UE

Rusia a avertizat cu privire la sosirea așteptată a avioanelor F-16 în Ucraina, spunând că avioanele de război americane vor fi tratate ca o escaladare, având în vedere potențialul lor ca platforme de arme nucleare.

„Indiferent de ce modificare a aeronavei va fi furnizată, le vom trata ca fiind capabile de nuclear și vom considera acest pas al Statelor Unite și al NATO ca pe o provocare intenționată”, a declarat Ministerul rus de Externe într-un comunicat, potrivit presei de stat Sputnik.

Ministerul a dat vina pe Organizația Tratatului Atlanticului de Nord pentru că a împins războiul din Ucraina mai aproape de „punctul în care va atinge „masa critică” și va exploda”.

Se așteaptă ca Ucraina să primească în curând primele sale F-16 promise de la membrii NATO. Belgia, Danemarca, Norvegia și Țările de Jos au promis câteva zeci de F-16 la Kiev, iar piloții ucraineni s-au antrenat să folosească avioanele.

 Între timp, Rusia a declarat de luni de zile că livrarea F-16 este o provocare din partea NATO, deoarece acestea pot fi echipate pentru a transporta arme nucleare.

„Dacă nu înțeleg acest lucru, atunci ei sunt lipsiți de valoare ca strategi și planificatori militari”, a declarat ministrul rus de externe Serghei Lavrov în iunie.

Dar nu este clar modul în care F-16 singur ar face o diferență semnificativă în orice atac nuclear împotriva Rusiei, deoarece unele avioane de război sovietice folosite de Ucraina, cum ar fi Su-24 și MiG-29, pot fi deja modificate pentru a transporta arme nucleare.

Capacitatea Su-24 în acest sens a fost citată chiar de aliatul rus Belarus, care a declarat în august 2022 că armata sa și-a ajustat Su-24 pentru a transporta arme nucleare tactice. Minsk a spus că este gata să desfășoare armele ca răspuns la amenințările occidentale.

În timp ce avioanele sovietice precum Su-24 nu sunt proiectate să transporte o încărcătură nucleară teoretic furnizată de Occident, Kievul și aliații săi din NATO au putut anterior să modifice avioane de război pentru armele occidentale.

Su-24 al Ucrainei poate lansa acum racheta britanică Storm Shadow, deși nu este imediat clar dacă acest succes poate fi repetat cu arme nucleare.

În orice caz, Ucraina nu deține nicio armă nucleară în arsenalul său, după ce le-a predat în 1994, când și-a câștigat independența. Este supus Tratatului de neproliferare a armelor nucleare.

Rusia, la rândul ei, a amenințat în mod regulat că va folosi arme nucleare tactice dacă consideră că anumite linii roșii au fost depășite de Occident, deși a fost acuzată că a spus asta ca o cacealma.

F-16 este salutat ca o actualizare semnificativă a vechii flote din era sovietică a Kievului , cu o rază de acțiune mai lungă, capacități de arme mai bune și alte îmbunătățiri precum manevrabilitatea. Ele sunt, de asemenea, mai bine aliniate cu multe dintre echipamentele americane pe care le-a primit Ucraina , cum ar fi rachetele anti-radiații de mare viteză, destinate țintelor terestre.

Cu toate acestea, într-un război în care nici Kievul, nici Moscova nu au reușit să obțină superioritatea aeriană, observatorii nu sunt siguri cât de semnificativ va schimba F-16 peisajul conflictului.

Purtătorul de cuvânt al UE: „Declarațiile Moscovei privind armele nucleare sunt total iresponsabile”

UE consideră că declarațiile Ministerului rus de Externe despre F-16 ucrainene sunt „total iresponsabile, alături de multe alte declarații pe care această persoană le-a făcut, ca și alți membri ai regimului de la Kremlin” a declarat de purtătorul de cuvânt al UE pentru Afaceri Externe, Peter Stano, scrie La Repubblica

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră