DOCUMENTE EXPLOZIVE. Cu ce îl are Rusia la mână pe Trump?

11 Ian 2017 | scris de Marina Constantinoiu
DOCUMENTE EXPLOZIVE. Cu ce îl are Rusia la mână pe Trump?


Informaţiile au fost stocate în note confidenţiale care acum circulă pe la Washington.

La un briefing la care au participat atât Trump, cât şi preşedintele în exerciţiu Barack Obama, şefii serviciilor au prezentat un document potrivit căruia ruşii ar deţine informaţii compromiţătoare, scrie The Guardian.

„Informaţii false – o vânătoare de vrăjitoare totală!”, a reacţionat preşedintele ales pe reţeaua de socializare Twitter, scriindu-şi întreg mesajul cu majuscule.

 

 

Obama, la rândul lui, a reacţionat, declarând pentru postul NBC că nu comentează informaţii clasificate, scrie lalibre.be.

Postul CNN şi ale mijloace de informare în masă au făcut cunoscută marţi existenţa unui document de 35 de pagini, format din note datate iunie-decembrie 2016 şi redactate de un fost agent al contraspionajului britanic, apreciat drept credibil de căre serviciile americane de informaţii.

Documentul este bazat pe informaţii obținute de spionul britanic de la surse rusești.

Ele au fost puse la dispoziția mai multor jurnaliști americani în ultimele luni, însă nu au fost publicate în presă pentru că nu au putut fi verificate și confirmate.

Potrivit CNN şi New York Times, şefii serviciilor de informaţii americane au prezentat preşedintelui ales un rezumat de două pagini din cele 35, în acelaşi timp în care îi detaliau raportul lor, parţial declasificat vineri, care recapitulează toate operaţiunile ruseşti de piratare informatică şi de dezinformare în SUA, mai scrie lalibre.be.

Faptul că acest rezumat le-a fost prezentat lui Trump, Obama şi mai multor reprezentanţi ai Congresului SUA subliniază importanţa acordată acestor documente de către şefii spionajului, scrie lalibre.be.

Cele 35 de pagini au fost publicate marţi de site-ul de informaţie BuzzFeed, care a precizat că nu este în măsură să se autentifice. Conţinutul lor nu a fost certificat de surse oficiale. Notiţele, care circulau deja în medii politice şi ale presei de la Washington de mai multe săptămâni, se referă la:

- informaţii prezentate drept compromiţătoare privindu-l pe Trump, cum ar fi existenţa unei înregistrări video cu caracter sexual filmată clandestin în timpul unei vizite la Moscova în 2013 de către serviciile ruse, cu scopul de a-l şantaja pe Trump;

- informaţii privind presupuse schimburi de informaţii timp de mai mulţi ani între Donald Trump, apropiaţii săi şi Kremlin, în două direcţii;

„Nu sunt decât surse anonime”, a declarat pentru NBC Kellyanne Conway, consilieră a republicanilor.

Michael Cohen, avocat al miliardarului şi vicepreşedinte al companiei familiei, a respins aceste informaţii care fac referire în mai multe rânduri şi de manieră detaliată la o călătorie pe care el însuşi a efectuat-o la Praga, la sfârşitul lui august sau începutul lui septembrie pentru a întâlni interlocutori ruşi. „Nu am fost în viaţa mea la Praga”, a reacţionat el pe Twitter.

Aceste informaţii, oricât ar fi ele de anonime, au provocat tulburări la Washington, mai ales în Congres.

„Dacă aceste zvonuri privind o coordonare între campania lui Trump şi agenţii ruşi sunt dovedite, iar informaţiile potrivit cărora ruşii au compromis independenţa preşedintelui ales Trump, sunt reale, este cu adevărat şocant. Va fi ceva exploziv”, a reacţionat la CNN senatorul democrat Chris Coons.

Fostul purtător de cuvânt al lui Hillary Clinton, Brian Fallon, a cerut şefului republican al Senatului, Mitch McConnell, să autorizeze o comisie specială de anchetă.

Existenţa de legături între anturajul lui Donald Trump şi puterea de la Moscova a făcut deja obiectul unor zvonuri în timpul campaniei electorale, mai ales datorită unui consilier de politică externă apropiat Moscovei, Carter Page.

Fostul şef al senatorilor democraţi, Harry Reid, care avea acces la informaţii secrete, s-a declarat public alarmat, spunându-i asta şi directorului FBI, James Comey, în august şi octombrie.

„Este clar că aveţi informaţii explozive privind legăturile strânse dintre Trump, consilierii săi şi Guvernul rus”, i-a scris Reid lui Comey la 27 august, cerând deschiderea unei anchete de către FBI.

Marţi, directorul FBI, chestionat în Congres, nici nu a confirmat, nici nu a infirmat existenţa unei astfel de anchete, scrie lalibre.be.

În serviciile secrete americane este consens în privinţa faptului că Vladimir Putin a ordonat lansarea unei campanii de influenţare a alegerilor din SUA, prin piratarea unor emailuri ale liderilor democraţi, pentru a o discredita pe Hillary Clinton. Putin nutreşte o aversiune la adresa lui Hillary Clinton de când aceasta era şefa diplomaţiei americane (2009-2013). Astfel, Moscova a lucrat la sporirea şanselor ca Trump să ajungă preşedinte.

Trump a făcut campanie în favoarea unei apropieri de Moscova. Mult timp a refuzat să accepte concluziile Administraţiei Obama privind ingerinţa rusă în alegeri.

După ce a primit raportul serviciilor de informaţii, vinerea trecută, a admis că Rusia, printre alte state şi entităţi private, a lansat atacuri cibernetice în SUA, în special contra Partidului Democrat.

Kremlinul respinge aceste acuzaţii de imixtiune.

Toate aceste informaţii ar urma să ocupe mare parte din conferinţa de presă pe care Donald Trump urmează să o ţină miercuri dimineaţă la New York, prima de la alegerea sa ca preşedinte al SUA, scrie lalibre.be.

DOCUMENTUL INTEGRAL, PREZENTAT DE BUZZFEED, AICI.

Alte stiri din Externe

Ultima oră