Rusia revendică peste un milion de kilometri pătraţi din Oceanul Arctic

04 Aug 2015
Rusia revendică peste un milion de kilometri pătraţi din Oceanul Arctic
După ce o solicitare similară i-a fost respinsă în 2001, Rusia cere din nou ONU să recunoască faptul că 1,2 milioane de kilometri pătraţi din Oceanul Arctic aparţin Moscovei, scrie bbc.com. 

ONU a respins prima solicitare a Rusiei pentru că nu a adus suficiente dovezi, dar acum ministrul de Externe rus afirmă că solicitarea este susţinută de date ştiinţifice noi. Ţările care au graniţă cu Oceanul Arctic -Norvegia, Danemarca, Canada şi SUA, au respins însă pretenţiile Rusiei. Cele cinci ţări îşi dispută jurisdicţia asupra unor zone din Arctic despre care se crede că ar conţine peste un sfert din zăcămintele nedescoperite de petrol şi gaze din lume.

Competiţia pentru resursele din Oceanul Arctic s-a înteţit în ultimii ani pe măsură ce subţierea gheţii polare a deschis noi oportunităţi de explorare.

"Date științifice ample, colectate în anii de cercetare a Oceanului Arctic, sunt folosite pentru a sprijini cererea Rusiei", a susţinut Ministerul rus de Externe într-o declarație.

Noua cerere a Rusie vine la o săptămână după ce Kremlinul a anunţat că şi-a întărit forţele navale din Arctic, ca parte a strategiei militare. Vicepremierul rus Dmitri Rogozin a spus că această strategie include şi o nouă flotă de spărgătoare de gheaţă.

La începutul acestui an, armata rusă a făcut exerciţii în Arctic, fiind implicaţi  38.000 de militari, peste 50 de nave şi submarine şi 110 aeronave.

Citiţi mai multe ştiri din Externe!

Alte stiri din Externe

Ultima oră