Rusia este decisa sa atace Statul Islamic. Chiar si fara SUA

24 Sep 2015
Rusia este decisa sa atace Statul Islamic. Chiar si fara SUA
Rusia este decisa sa bombardeze pozitiile din Siria ale Statului Islamic chiar si in varianta in care Statele Unite resping propunerea de a-si uni fortele, relateaza presa americana.

In ultima luna , Moscova si-a intensificat vizibil prezenta militara in Siria prin transferuri masive de tehnica de lupta dar si cresterea cantitatii de arme livrate armatei siriene a lui Bashar al -Assad.

Putin propune o larga alianta impotriva islamistilor, din ea urmand sa faca parte Rusia, Iranul si SUA in coordonare cu armata siriana.
Deocamdata Casa Alba nu a dat un raspuns dar isi mentine pozitia potrivit careia presedintele sirian al-Assad trebuie scos din ecuatia puterii in ipotetica perioada de tranzitie dupa eliminarea ISIS.

Totusi, discutiile din culise dar si valurile de refugiati care au “invadat” Europa par sa fi mai temperat din exigentele americane. Sunt semne ca Obama a devenit mai putin intransigent in privinta parasirii puterii dar si a viitoarelor negocieri cu guvernul acestuia.

Aceata problema va fi discutata pe 28 septembrie cand Putin va veni la New-York pentru a  participa la Adunarea Generala a ONU.

Mai mult, chiar astazi Angela Merkel a declarat ca Assad trebuie inclus in negocierile din zona, alaturi de SUA, Rusia , Iran si Arabia Saudita. In aceasta “schema” a negocierii puterii, Iranul sustine guvernul lui al Assad iar Arabia Saudita ii sustine pe rebelii anti-Assad.

Deocamdata discutiile in culise continua iar Rusia pare decisa sa declanseze o operatiune finala impotriva ISIS. Printre altele, si pentru faptul ca Rusia are cateva milioane de musulmani iar extremismul poate constitui o mare problema.

Plus interesele permanente ale Moscovei in zona Orientului Mijlociu.  

Alte stiri din Externe

Ultima oră