Rusia deschide o anchetă penală pentru „finanțare a terorismului” care implică compania ucraineană Burisma

09 Apr 2024
Rusia deschide o anchetă penală pentru „finanțare a terorismului” care implică compania ucraineană Burisma

Anchetatorii au stabilit că fondurile primite prin intermediul organizațiilor comerciale, precum compania de petrol și gaze Burisma Holdings care operează în Ucraina, au fost folosite pentru a comite acte teroriste în Rusia și în străinătate. Casa Albă denunță acuzații „absurde”, scrie Le Monde

Comisia de Investigații Rusă a anunțat marți deschiderea unei investigații pentru  „finanțare a terorismului” în numele Ucrainei care implică Statele Unite și aliații săi, invocând în special numele unei companii ucrainene unde a lucrat fiul președintelui american, Joe Biden.

„Ancheta (...) examinează sursele și mișcările de fonduri în valoare de câteva milioane de dolari SUA și implicarea colaboratorilor autorităților și organizațiilor publice și comerciale din țările occidentale”, a adăugat această organizație într-un comunicat de presă, citând numele. a companiei de gaze Burisma care l-a avut pe Hunter Biden în consiliul său de administrație.

Anchetatorii susțin, fără a prezenta elementele cazului, că Burisma a servit ca intermediar pentru fonduri folosite  „în ultimii ani pentru a desfășura acte teroriste în Rusia și în străinătate pentru eliminarea personalităților” .

Ei nu au prezentat fapte specifice, dar Ucraina a fost principalul suspect în asasinate țintite de când a început atacul Kremlinului asupra țării în urmă cu mai bine de doi ani.

Rusia mai crede că Ucraina este implicată, alături de jihadiști, în atacul din 22 martie din sala de concerte a Primăriei Crocus, din suburbiile Moscovei, care a făcut 144 de morți. Kiev și Occidentul au respins această versiune a faptelor care până acum nu a fost coroborată, mai ales că gruparea Stat Islamic (IS) a revendicat atacul.

Potrivit Comitetului de Investigații din Rusia, investigațiile au fost declanșate în urma unei solicitări a deputaților ruși privind  „finanțarea activităților teroriste de către înalți oficiali ai Statelor Unite și ai țărilor NATO” .

Procuratura Generală a mai menționat că agenția va studia materialele primite de la parlamentarii Dumei de Stat care se referă la organizarea și finanțarea unor atacuri teroriste din Rusia, precum și exploziile de la Nord Stream-1 și Nord Stream-2. conducte subacvatice de gaze de către persoane și organizații situate în SUA, Germania, Franța și Cipru. Agenția a spus că materialele vor fi studiate cu atenție, care vor fi urmate de considerații cu privire la dacă ar trebui angajate mecanisme de cooperare juridică internațională, scrie Tass

Consilierul pentru securitate națională al președintelui SUA, Jake Sullivan, a denunțat  acuzații „absurde” în timpul unei întâlniri de marți la Casa Albă . „Rusia știe că ISIS a fost cel care a comis atacul asupra Moscovei, știm că ISIS a fost cel care a comis atacul asupra Moscovei ”, a declarat el, amintind că Washingtonul a avertizat Moscova despre riscul unui  atac terorist „iminent” . „Totul altceva este doar zgomot ”, a adăugat el.

Alte stiri din Externe

Ultima oră